Szórakozás

Mit együnk és mit ne a strandon?

Lángos, virsli, főtt kukorica, gyros és az elmaradhatatlan sült hekk. Ezek a Balaton „gyümölcsei”, ha úgy tetszik, ám a tapasztalt sütödések szerint jobb ha vigyázunk, mit veszünk a szánkba. Árulkodó jelekből is tájékozódhatunk!

Nyáron, főleg ebben a hatalmas kánikulában kétségtelenül a strand jelenti a legjobb időtöltést, a magyarok zöme pedig a Balatont választja erre a célra. A strand hangulatához hozzátartozik a balatoni étkek élvezete is. Ám úgy tűnik, nem árt vigyázni és odafigyelni, ha valóban jót akarunk enni. Sajnos gyakran előfordul, hogy nem azt kapjuk a tányérra, amire számítunk. Miként lehet mindezt kivédeni? Tapasztalt büfésekkel beszélgettünk, akik érdekes trükkökről is meséltek.

A strandokon nyilván nem számíthatunk olyan minőségű ételekre, mint mondjuk egy étteremben, ám vannak esetek, melyek már túlszárnyalják a tűréshatárt: hanyagul elkészített gyorsételek, hideg leves, meleg sör, melynél a korsóban a fél liter helyett csak 4 decilitert kapunk, gyrosnak titulált egyszerű csirkehús, félig nyers hekk és még sorolhatnánk. Természetesen nem szabad általánosítani, hiszen rengeteg sütödés szívvel-lélekkel végzi a dolgát, s a jó minőségre törekednek. Érdemes hozzájuk pártolni, hiszen sosem tudhatjuk, mikor futunk bele egy „lehúzásba” – mondta el tanácsait Varga András vállalkozó, aki már 14 éve üzemeltet gyorséttermet a Balaton északi partján.

Elmondása szerint a vállalkozó érdeke is, hogy azt tegye a tányérra, amit ígér, mivel a vendégek többsége megjegyzi, hogy hol és mit akartak megetetni vele, így az egyszeri vásárlóból törzsvendég is válhat.

Sok a „kamugyros”

Szinte nincs olyan büfé vagy étterem, ahol ne lehetne a hazánkban is népszerű görög ételre szert tenni. Ám nem mindenütt állnak a helyzet magaslatán ennek az ételnek az elkészítésében. Árulkodó jel, ha nem látjuk a jellegzetes húshengert forogni a pultnál, no persze ez még nem feltétlenül azt jelenti, hogy rossz lesz amit kapunk, de biztosan nem az eredeti gyros ízvilágát adja vissza. Volt már rá példa, hogy valaki pörkölt húst, sima sült csirkemellett tett a pitába, de a szakma tud olyan esetről is, mikor tepertővel kínálták fel az étket – mesélt tapasztalatairól Varga András.

A lángos és a főtt kukorica a legbiztonságosabb

Ezt a két ételt nehéz elrontani, így még azok a büfések is viszonylag jól el tudják készíteni, akik kevésbé értik a dolgukat. Nem mindegy azonban, hogy mennyit fizetünk érte, hiszen egyes vendéglátó egységek között akár 300-400 forint is lehet a különbség, de az sem mindegy, hogy az adott árért mekkora adagot kapunk. Ne táborozzunk le tehát rögtön az első helynél, ahol kedvezők az árak, no persze arra is ügyeljünk, hogy ne fizessünk a kelleténél többet.

Lehetőleg kerüljük azokat az ételeket a strandon, melyekről tudjuk: macerás vagy időigényes az elkészítésük. Részesítsük előnyben a gyorsételeket. Pörköltet, halászlét, húslevest inkább az éttermekben fogyasszunk – tanácsolja a szakértő.

Mit tehetünk, ha elégedetlenek vagyunk az étellel?

Kicseréltethetjük az adagot, s a vendéglátós köteles is kicserélni abban az esetben, ha annak jellegén, szagán és külalakján, esetleg ízén érzékelhető, hogy fogyasztásra alkalmatlan. A megbízható helyeken ritkán fordul elő ilyesmi, ám ha mégis, akkor szó nélkül kicserélik az ételt. Amennyiben nem hajlandók ezt megtenni, kérhetjük a panaszkönyvet, valamint az illetékes fogyasztóvédelmi hatóság segítségét is, melynek elérhetőségét minden vendéglátós köteles látható helyen feltüntetni. Előfordul, hogy nem akarják odaadni a panaszkönyvet, pedig kötelességük. Ne hagyjuk magunkat, ha kell, kérhetünk rendőrségi segítséget is. Fontos, hogy „ne nyeljünk le” mindent, hiszen a vendéglátós van a vendégért és nem fordítva. Továbbá a kontárok kiszűrése a megbízható büfések presztízsét is erősíti – zárta szavait büfésünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik