Szórakozás

Százötvenezerbe is kerülhet, ha viccből hívunk segítséget

Új tűzoltóautó Szegeden (Új tűzoltóautó Szegeden)
Új tűzoltóautó Szegeden (Új tűzoltóautó Szegeden)

Szeptember 1-jétől az is szabálysértésnek minősül majd, ha valaki indokolatlanul felhívja a segélyhívó számot. A büntetés 150.000 Ft- is lehet.

A tűzoltással, műszaki mentéssel és ezek jelzésével kapcsolatosan keletkezett költségek megtérítésére köteles az, aki a beavatkozást igénylő eseményt szándékosan okozta, vagy szándékosan megtévesztő jelzést adott az esetről.

Az idei évben a jelzések több mint 80 százaléka valós esemény miatt érkezett a műveletirányítási központokba, jelentősen csökkent a szándékosan megtévesztő jelzések száma, mert 2012 első félévében csaknem hatszáz (573), míg idén eddig valamivel több mint kétszáz (215) ilyen jelzés futott be a műveletirányító központokba. A szándékosan félrevezető jelzések többsége  tűzesetekről szól, balesetekről jóval ritkábban tesznek bejelentést.

Téves az a jelzés is, amikor a bejelentő hibásan értékeli a körülményeket, a látottakat. Ilyenkor egyértelmű, hogy a bejelentőnek nem a tűzoltóság megtévesztése a célja, ezért a szabálysértési tényállás nem valósul meg.

A legkevesebb szándékosan megtévesztő jelzést Bács-Kiskun, Csongrád, és Nógrád megyében adják, ennek többszörösével találkozunk a Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Az elmúlt félévben a szándékosan megtévesztő jelzések miatt a szervezet 85 esetben tett feljelentést, további nyolc alkalommal a feljelentésen kívül a vonulási költségek megtérítését is kezdeményezte a katasztrófavédelem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik