Szórakozás

Tompaorrú krokodilok születtek a Szegedi Vadasparkban

Tompaorru-krokodik(960x640).jpg (Tompaorrú krokodik)
Tompaorru-krokodik(960x640).jpg (Tompaorrú krokodik)

Az idei születések közül ez számít szakmailag a legfontosabb eseménynek, mivel az elmúlt egy évben a világon egyedül Szegeden sikerült szaporítani a fajt.

A siker értékét mutatja, hogy az állatkertek nemzetközi adatbázisának (ISIS) adatai szerint az elmúlt egy évben csak Szegeden sikerült szaporítani a fajt a világon. A 9-ből 4 kiskrokodilt immár a látogatók is láthatnak a Terráriumházban kialakított helyen.

A Szegedi Vadaspark 2008 óta vesz részt a tompaorrú krokodilok európai törzskönyvi programjában, akkor még 4 nagyon fiatal és kicsi páncélos hüllő érkezett Lipcséből. Azóta a krokodilok megnőttek, cserélődtek, úgy, hogy végül Barbi, a lipcsei származású nőstény mellé a Győri Állatkertből érkezett egy hím, név szerint Bobo. Együtt létük gyümölcsöző voltát mutatja, hogy Barbi egy nagy költődombot kezdett el építeni a kifutójában, majd március 26-án ebbe le is rakta a tojásait. Mind a 17 tojást kivették a dombból, Barbi heves tiltakozása ellenére, de a tojások élve maradása érdekében szükséges volt a beavatkozás.

Hiszen a krokodil tojásai speciális körülmények között, meghatározott magas páratartalom és állandóan magas hőmérséklet mellett kelnek ki, ami élőhelyükön többnyire adott, nálunk nem. A keltetőt tehát 30 Celsius-fokra és 85-90%-os páratartalomra állították, a lefertőtlenített tojásokat pedig belehelyezték. Majd vártak

Körülbelül 100 nap ekkora hőfokon a tojások kelési ideje, így június végére már nagyon figyelték a jeleit annak, hogy kelnek-e a kis krokodilok. Június 25-én hallották meg az első kvartyogást, majd egyre hangosabb lett a keltető. A természetben ekkor az anyakrokodil segít kikelni a kicsinyeinek, megbontva a tojást, most a munkatársak végezték ezt a feladatot. 3 nap alatt 9 tojásból keltek ki életerős krokodilfiókák. Őket egy nap után vették ki a keltetőből, és helyezték a számukra kialakított sekély, meleg vízű akváriumba. Enni csak egy hét után kezdtek el, jelenleg a Vadaspark rétjein fogott szöcskével etetik őket..

Ajánlott videó

Olvasói sztorik