Szórakozás

A kasmírgyapjú miatt veszélyben a hópárducok

hópárduc kölykök (hópárduc, szegedi vadaspark, )
hópárduc kölykök (hópárduc, szegedi vadaspark, )

A kasmírgyapjú iránti kereslet egyre nagyobb fenyegetést jelent a veszélyeztetett fajra.

Az értékes szőre miatt tenyésztett kasmírkecskék száma az elmúlt 20 évben megháromszorozódott Közép-Ázsia egyes részein. Csak Mongóliában a tenyésztett kecskék száma 1990 és 2010 között 5 millióról 14 millióra növekedett, de Indiában és a Tibeti fennsíkon is tenyésztik az állatokat.

A Conservation Biology című folyóiratban közölt tanulmány szerzői szerint a kecskék más veszélyeztetett állatokra is fenyegetést jelentenek, köztük a tatárantilopra, a csirura és a bharalra, avagy kék juhra, amelyekkel ugyanazon tápanyag- és egyéb forrásokért harcolnak.

Ahogy a kecskék behatolnak a hópárducok természetes élőhelyeire és kiszorítják zsákmányállataikat, egyre inkább arra kényszerítik a vadmacskákat, hogy rájuk vadásszanak. Emiatt azonban a nyájaikat védő emberek “megtorló akciókat” indítanak a hópárducok ellen – írta a BBC hírportálja.

A kasmír fontos megélhetési forrás Közép-Ázsia számos területén – emelte ki Charudutt Mishra, a Hópárduc Alapítvány munkatársa és a tanulmány egyik társszerzője. Hozzátette, hogy a kasmírgyapjú-gyártás közel sem új keletű dolog, a globális kereslet azonban az elmúlt húsz évben drasztikusan megnövekedett. A szakemberek szerint a kasmírtermékek megfelelő feliratozása segíthet ezen a problémán.

Mint hozzátette, a cél az, hogy minél több ember figyelmét felkeltsék az ügy iránt, és olyan programot dolgozzanak ki, amely lehetővé teszi a kecskék tenyésztésének fenntarthatóságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik