Szórakozás

Gabonasikló a játszótéren, kaliforniai királysikló Üllésen

Nemrégiben egy gabonasiklót fogott be az állatkert munkatársa a szeged belvárosi Honvéd téri játszótéren, most hétvégén még egzotikusabb hüllőt találtak szabadon a járókelők Üllésen. A szép és nem mérges harapású kígyót a Vadaspark fogadta be.

A kaliforniai királysikló nem számít ritkaságnak, számos színváltozatát tartják hobbiállattartók. Feltehetően egyiküktől szökött el az eredetileg Észak-Amerika nyugati részéből származó kígyó, míg rá nem találtak. Jó állapotban volt, és mérete alapján idősebb egyed lehet (a kígyók életük végéig nőnek). A leggyakoribb mintázata keresztbe csíkos, de létezik albínó változata is, csakúgy, mint a fotón látható hosszanti csíkos.

Élőhelyén a királysikló más kígyófajok réme, hiszen előszeretettel vadászik rokonaira, sőt fajtársaira is. Még a csörgőkígyót is megöli és megeszi, amelynek mérgére immunis. Emellett kisebb rágcsálókat és madarakat is megfog, fogságban elsősorban ezekkel etetik. Bár – hasonlóan más siklókhoz –, ha fenyegetve érzi magát, harapással védekezik, méreggel nem rendelkezik, csak kisebb felületi sebet tud okozni. Gondos kezek között azonban szelíddé válhat, ami szép színe mellett szintén hozzájárul a népszerűségéhez a hobbiállattartók körében.

A királysiklónak egyelőre a Vadaspark biztosít helyet, de tartókapacitásunk véges. Sajnos az utóbbi időben egyre több alkalommal fordult elő hasonló eset, amikor magánszemélyek kígyót jelentettek udvarukon, vagy lakóhelyükhöz közel. Ezek az állatok többnyire hobbiállattartók otthonaiból kerülnek ki számos okból kifolyólag. Ezért is szeretnénk felhívni a figyelmet a hosszú távú, felelős állattartásra, hogy megelőzzük ezeket az incidenseket, mielőtt nagyobb probléma lenne belőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik