Szórakozás

Mit tegyünk a nyári esték megkeserítői ellen

Szúnyog (szúnyog, )
Szúnyog (szúnyog, )

A legszebb nyári estéket is tönkretehetik a természet talán legalattomosabb vérszívói, a szúnyogok. Számos népi praktika és orvosi készítmény ismert a távoltartásukra és a csípéseik kezelésére, de melyik a leghatásosabb? Mivel fújjuk, locsoljuk, kenjük magunkat az elriasztásukhoz, és vajon mit kezdjünk a kínzó viszketéssel.

Fújjuk, legyezzük, csapkodjuk, s végül vakarózva szidjuk őket. A természet ádáz vérszívói, akik egy kellemes nyáresti vacsorát, vagy a régóta várt vízparti pihenést is képesek tönkretenni. Természetesen a szúnyogokról van szó. Számos védekezési módszer terjedt el a köztudatban a szúnyogok, illetve a csípésük helyén érzett elviselhetetlen viszketés ellen, de vajon melyik hatékony közülük. Számba vettünk néhány megelőzési és kezelési technikát.

Megelőzés

A legjobb, ha nem hagyjuk, hogy a szúnyogok szabad bőrfelületet találjanak rajtunk. Ezzel még nem találtuk fel a spanyolviaszt, ugyanakkor ez az egyetlen, százszázalékos védekezési módszer, ami létezik.

Persze, ha nem akarunk hosszú nadrágban, pulóverben és símaszkban ücsörögni a mólón, vagy a kertben, bizony más módszert kell találnunk. A boltokban kapható szúnyogriasztó szerek mellett jó néhány természetes népi praktika is ismert. Sokan például a hagymára, illetve fokhagymára esküsznek. Mivel a szúnyogok többek közt testhőmérséklet illetve szag alapján választanak áldozatot, mindkettő jó megoldásnak tűnhet, ugyanakkor a bőrünkből utánuk kipárolgó szagokkal nem csak a rovarokat, de jó eséllyel embertársainkat is elriasztjuk.

A legkellemesebb nyári estét is tönkretehetik a kis vérszívók (forrás: Top24)

Valamivel visszafogottabb, ugyanakkor legalább ilyen hatásos módszer lehet ha citrusféléket, citromot, mandarint, narancsot fogyasztunk, illetve a nedvüket a bőrünkre csepegtetjük. A szúnyogokat kifejezetten taszítja ezen gyümölcsök illata. Nem véletlen, hogy a legtöbb természetes és szintetikus készítmény tartalmaz citrusféléket, illetve ilyen növényekből készített aromaolajokat.

Sok gyógynövény taszítja a szúnyogokat (forrás: Shutterstock)

Az elfogyasztott ételek, italok, de a bőrünkre kent növényi anyagok, gyümölcslevek is csak kis százalékban hatásosak, hiszen azok sem tudják teljesen elnyomni azokat a természetes szagokat, az izzadságot, a feromonokat, amelyek a leginkább vonzzák a szemtelen kis rovarokat. Hatásosabb, ha nem is engedjük a közelünkbe őket. Már régen is tudták, hogy sok gyógynövény, így a levendula, a rozmaring intenzív illata képes távol tartani a szúnyogokat. Hasonló a helyzet a muskátlival is. Egy komolyabb szúnyoginváziót aligha úszunk meg csípések nélkül, még egy muskátlikkal teli teraszon sem, de talán kevesebbet csapkodjuk magunkat egy virágokkal kirakott balkonon ücsörögve, arról nem is szólva, hogy az erkélyünk is esztétikusabb látványt nyújt színes növényekkel feldíszítve.

Kezelés

Számtalan technika ismert a szúnyogcsípések okozta viszketés enyhítésére. Mindenki másra esküszik. Kivakarjuk, ikszeket vagy kereszteket vájunk bele, benyálazzuk, borogatjuk, kenegetjük, ütögetjük. Az igazság azonban az, hogy az elterjedt praktikák közül csak kevés hatásos. Mindenekelőtt lássuk, mi okozza a szúnyogharapás utáni kellemetlen viszketést.

Vérre a nőstény szúnyogoknak van szükségük a szaporodáshoz, éppen ezért a hímek nem is csípnek. Ha egy nőstény szúnyog vérszívásba kezd, a nyála egy részét a bőrünk alá juttatja. A szervezet felismeri az idegen fehérjét, és védekezni kezd ellene. A test a szúnyognyál ellen egy hisztamin nevű allergén anyagot termel, amely elősegíti a fehérvérsejtek megjelenését a csípés környékén. A hisztamin, amellett, hogy segít semlegesíteni a szúnyog köpetéből származó anyagokat, értágító, illetve erős szövetizgató hatású. Ez azt jelenti, hogy közvetlenül nem a kis szárnyasok, hanem a rovarcsípésre adott immunválaszt szabályozó anyag okozza a bőrduzzanatot és a viszketést.

Csak a nőstény szúnyogok csípnek (forrás:20minutes.fr)

A fentiek ismeretében belátható, hogy azzal, hogy kivakarjuk, felsértjük a csípés helyén a bőrünket, a viszketés okát még nem szüntettük meg, azzal semmilyen méreganyag nem távozik a testünkből. Ilyenkor csak annyi történik, hogy a fájdalom elnyomja a viszketést, a keletkező sebbel viszont fertőzéseknek tesszük ki magunkat.

Az ikszelgetős, kivakarós módszernél hatásosabb lehet, ha valamivel lehűtjük összecsipkedett testrészeinket. A hisztamin felszabadulásáért felelős hízósejtek nem szeretik a hideget, jelentősen hat azok aktivitására, egyszersmind egy hűvös ecetes vagy hideg vizes borogatással, illetve olyan növények nedvével melyek hűsítően hatnak a bőrünkre enyhíthető a viszketés.

És aki a modern orvoslásban bízik: természetesen ma már tonna szám kaphatók az üzletekben a különböző antihisztaminokat tartalmazó készítmények, melyek a hisztamin receptorokra gyakorolt hatását tudják blokkolni.

Akiknek pedig ez sem válna be, sajnos marad a vakarózás…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik