Szórakozás

5+1 könyv, amit látnunk kell

könyvek (mozi, könyadaptáció)
könyvek (mozi, könyadaptáció)

Lássuk, milyen könyveket készülnek filmvászonra vinni!

Hollywood kezd kimerülni, és a remake-ek mellett a könyvadaptációk nyújtják a legnagyobb biztonságot. Az átlagnéző nem is tudja, milyen sok film alapját szolgálja egy-egy regény. Pedig manapság már egyre több rendező és producer vágja a fejszéjét olyan film elkészítésébe, aminek már alapból van egy rajongótábora. A könyvmolyok elvárásainak nehéz megfelelni, hiszen a legtöbben nem nézik jó szemmel a változtatásokat, és mindeközben a “szűz” néző számára is érthetőnek kell lennie.

Az idei felhozatalban is rengeteg könyvadaptációt láthattunk. Vagy talán nem is tudtunk róla? Könyvből készült például az Oscar-díjas Napos oldal, a Lenyűgöző teremtmények, A burok vagy a Z világháború. De ez tényleg csak pár példa a sok közül.

Nézzük hát, hogy mire számíthatunk még a jövőben!

A végzet ereklyéi: Csontváros

A könyvet még 2009-ben adták ki, Cassandra Clare írónő azóta aktívan folytatja a sorozatot. A történet szerint a 15 éves Clary egy gyilkosság szemtanúja lesz. A fantasyba csavart regény bővelkedik akcióban és romantikában egyaránt.

A rajongók már lélegzetvisszafojtva várják a filmet, melynek bemutatójára idehaza augusztus 22-én kerül sor. Az előzetes megtekinthető itt.

Carrie

Stephen King elsőként megjelent könyvéből egyszer már készítettek filmet 1976-ban. Hollywood nem aprózta el: könyvadaptáció és remake egyben. Talán a legtöbben azt várják, jobb lesz-e, mint az eredeti, és hogy hű marad-e a regényhez.

A történet főszereplője Carrie, akit nem csak édesanyja terrorizál, de osztálytársai gúnyolódásának is ki van téve nap, mint nap. Minden akkor változik meg, amikor Carrie rájön, hogy hatalommal rendelkezik.

A horrorfilm főszereplője az egyre inkább befutó Chloe Grace Moretz, akit a Kick-Ass című filmből már megismerhettünk. A magyarországi bemutató október 17-én lesz. Az előzetest itt megnézheti!

Az éhezők viadala: Futótűz

Személyes kedvencem a trilógia második kötete. Tavaly nagy sikereket ért el az első film, és idén is számítanak ugyanekkorára, ha nem sokkal nagyobbra.

A Suzanne Collins nevéhez fűződő trilógia alapja egy olyan jövő, melyben a gyerekeket kisorsolják, és bekerülnek egy olyan show-ba, ahol csak egy győzhet: az, aki túléli. A véres jelenetektől nem megrettenő írónő igazából a harmadik könyvben követi el a legkegyetlenebb dolgokat – legalábbis az olvasók nagy része így gondolja.

A forgatókönyv egyik írója Simon Beaufoy, aki a Gettómilliomossal Oscar-díjat nyert. Reménykedünk benne, hogy ez a film még jobb lesz, mint az előző, és kielégítő lesz az olvasók számára. A bemutatóra november 17-én kell számítani. Kattintson ide, és nézze meg a film trailerét!

Fallen – Kitaszítva

A romantikus fantasy írója Lauren Kate. A sorozatból idehaza három könyv jelent meg, odakint viszont már a negyedik kötetnél tartanak. A film még messze van, 2014-re ígérik, azonban azt tudni, hogy a rendező Scott Hicks lesz, akit Oscar-díjra jelöltek a Ragyogj! című filmjéért.

Vampire Academy: Blood Sisters

Szintén megfilmesítenek egy fantasy sorozatot. A hat részes Vámpírakadémia könyvsorozat az Agave gondozásában jelent meg idehaza, és hatalmas a rajongótábora.

A vámpírokkal megtűzdelt, orosz elemeket is tartalmazó kiemelkedően jó ifjúsági sorozatot Richelle Mead álmodta meg. A színészeket már kiválasztották, de megoszlanak róluk a rajongói vélemények. A filmet 2014. február 14-re várhatjuk.

+1: Divergent – A beavatott

Egy utópikus jövőben játszódó ifjúsági könyv, melyet szintén vászonra álmodtak. A Veronica Roth nevéhez fűződő történetben a társadalom öt csoportra tagolódik, és minden év egy bizonyos napján a tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyikhez akarnak tartozni. A főszereplő Beatrice-nek is dűlőre kell jutnia, és végül olyan döntést hoz, ami önmagát is meglepi. A film 2014 márciusában jön.

Amint láthatjuk, az idei és a jövő év is tartogat számunka izgalmasnak ígérkező könyvadaptációkat. Talán érdemes először a könyveket elolvasni, habár ha a film után tesszük meg, az sem baj. Reméljük, mind az olvasók, mind pedig a nézők elégedettek lesznek a produkciókkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik