Szórakozás

Miért hagyjuk félbe a könyveket?

A Goodreads.com-on megjelent rajzos összeállításból kiderül,hogy a megkérdezettek,az éppen olvasott könyveket, milyen okból hagyták félbe.

A top 5 könyvben, amelyeket az olvasók becsuktak a vége előtt, szerepelt A 22-es csapdája, A Gyűrűk ura és az Ulysses is. De a nagy sikereket elért J. K. Rowling legújabb, felnőtteknek szóló könyvét (Átmeneti üresedés) is sokan félbehagyták, mondván, hogy teljesen más, mint a Harry Potter sorozat. A botrányt kavaró A szürke ötven árnyalata című könyv azért került fel a listára, mert kínos olvasni. A tetovált lány pedig egyszerűen unalmas.

Érdekesség, hogy a megkérdezettek többsége (46,4%) az unalomra fogta a félbehagyást, de a „gyenge fogalmazás” vagy a „rettentően buta” megjegyzések is többségben vannak. Akad olyan, akinek csak nem voltak szimpatikusak a karakterek.

Megkérdezték azt is, hogy egyesek miért olvassák végig a könyveket. A válaszok közt szerepel olyan, hogy „tudnom kell, mi történik” vagy „egyszerűen elkötelezett vagyok a sorozattal”.

A kis grafikus rajz azt is megmutatja, hogy az olvasók többsége általában csak azért is befejezi a könyvet, de százalékban szorosan mögöttük haladnak azok, akik 50-100 oldal után félreteszik.

A könyvmolyok közt tényleg ez a két típus látható: aki végigolvas egy könyvet, néha már kínjában, és nem bánja, ha mazochistának nevezik. S aki inkább félbehagyja, mondván, hogy nincs ideje rossz könyvekre, hiszen annyi jó vár még rá.

Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy mind a két hozzáállásnak megvan a maga hátránya és előnye, de a lényeg, hogy legalább mindenki olvas.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik