Szórakozás

3 különleges recept cukkiniből

cukkini (cukkini, )
cukkini (cukkini, )

A cukkini kedvelt zöldségféle hazánkban is, semleges íze miatt a legtöbb fűszerrel jól harmonizál, így igazán ízletes ételek készíthetők belőle.

A cukkini az egyik legkiválóbb zöldség nyáron – írja a Házipatika.com.

Magas víz-, és alacsony kalóriatartalma a nagy melegben igazán jól jön, ráadásul a vitaminok és ásványi anyagok gazdag tárháza is. Bőven található benne A-, B1-, B2-, B9- és C-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig a béta-karotin, a folsav, a kálium, a kalcium, a foszfor, a mangán, a cink és a szelén. Rendkívül jó hashajtó, székrekedés ellen is kiváló, vízhajtó tulajdonságának köszönhetően pedig segíti a feleslegesen felgyülemlett víz kiürítését. Mivel élelmi rostokban gazdag, az emésztést is segíti.
Egészségünkre gyakorolt jótékony tulajdonságai mellett könnyű elkészítése is növelheti népszerűségét. Párolhatjuk, pürésíthetjük, süthetjük, grillezhetjük, a fűszerek közül is szinte mindennel harmonizál. Semleges íze miatt viszont nem csak sós, hanem édes fogások elkészítéséhez is használhatjuk. Készülhet belőle sütemény, de lekvár is. Három különleges cukkiniből készült édes receptet osztunk meg ezúttal Önökkel.

Cukkini mustszirupban

Hozzávalók kb. 3 db 7 dl-es üveghez:

  • 1 kg magházától és héjától megtisztított, ujjnyi darabokra vágott cukkini
  • 1 dl ecet
  • 2 liter víz
  • 1 liter must
  • 3-4 citromkarika
  • 1 db kisebb fahéjrúd
  • 3-4 szem szegfűszeg

A feldarabolt cukkinit 2-3 órára ecetes vízbe áztatjuk. A mustot felforraljuk, beletesszük a lecsurgatott cukkinit, és 10 percig forraljuk. Ezután szűrőkanál segítségével kiszedjük a mustból, és csírátlanított üvegekbe adagoljuk. A megmaradt mustba beletesszük a fűszereket és gyöngyözve addig főzzük, amíg felére nem sűrűsödik. Ezután forrón rámerjük a cukkinire, és lefedjük az üvegeket, amiket néhány percre a fejükre állítunk, majd visszafordítva száraz dunsztba tesszük minimum egy éjszakára. Lekvárhoz hasonlóan használjuk fel, akár kenyérre kenve, vagy süteményekhez keverve. A must cukortartalma miatt egyéb édesítőszer hozzáadása nem szükséges.

Cukkinilekvár (alaprecept)

Hozzávalók:
2 kg magházától és héjától megtisztított cukkini, lereszelve30 dkg nyírfacukor2-3 evőkanál pektin

A cukkinit alaposan kicsavarjuk, a levére ezúttal nincs szükségünk. A cukorral együtt feltesszük főzni, majd amikor felforrt, hozzáadjuk a pektint is. Addig főzzük, amíg lekvár sűrűséget nem kapunk, majd botmixerrel pürésítjük. Fertőtlenített üvegekbe tesszük, fél órára fejre állítva pihentetjük, majd száraz dunsztba tesszük.

A cukkinilekvárt többféleképpen ízesíteni is tudjuk:
citromos cukkinilekvár: az egyik legkedveltebb ízesítés. A lekvárt az alaprecept szerint elkészítjük, de a cukorral együtt 2 citrom reszelt héját és belsejét is beletesszük, és így főzzük. gyömbéres-citromos cukkinilekvár: a citrommal együtt 1 teáskanál reszelt gyömbért is adunk hozzá, és így főzzük.fahéjas cukkinilekvár: a gyömbért 2 teáskanál fahájjal helyettesítjük, és a citromot is elhagyjuk.levendulás cukkinilekvár: a gyömbéres változat szerint készítünk mindent, de a gyömbér helyett 3 evőkanál szárított levendulavirágot adunk hozzá. sárgabarackos cukkinilekvár: az alaprecept hozzávalói mellé még kb. 80 dkg sárgabarackot is hozzáadunk, és így főzzük még az egészet. Ha édes a barack, nem szükséges plusz cukor, csak 1-2 evőkanál pektin.

Mivel a cukkini valóban jól harmonizál a fűszerekkel, saját magunk is kikísérletezhetjük saját cukkinilekvárunkat.

Cukkinis muffin zabpehellyel és vaníliás krémsajttal

Hozzávalók 24 muffinhoz:
70 dkg cukkini (tisztán mérve)2 tojás1,5 dl olaj5-6 evőkanál méz55 dkg zabliszt10 dkg zabpehely1 teáskanál szódabikarbóna2 teáskanál fahéjegy kis doboz natúr krémsajt2-3 evőkanál nyírfacukorfél teáskanál vaníliaőrlemény

A cukkinit meghámozzuk, magházát kivájjuk, majd botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a tojásokat, az olajat és a mézet, és alaposan elkeverjük. Egy másik tálban a száraz hozzávalókat is összekeverjük, majd hozzáöntjük a cukkinis alaphoz, és alaposan elkeverjük. Kiolajozott muffinformákba adagoljuk, és 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük.

Közben elkészítjük a vaníliás krémsajtot. A natúr krémsajtot a nyírfacukorral és a vaníliaőrleménnyel kikeverünk. Ha szükséges, egy kevés tejjel vagy tejszínnel hígítjuk, és a kisült muffin mellé tálaljuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik