Szórakozás

Hat szurikáta született a Szegedi Vadasparkban

Szurikatak-a-Szegedi-Vadasparkban(960x640).jpg (Szurikáták a Szegedi Vadasparkban)
Szurikatak-a-Szegedi-Vadasparkban(960x640).jpg (Szurikáták a Szegedi Vadasparkban)

Tavaly csak egy kis szurikátakölyök sikeres felnevelődésének örülhettek a szegediek, de ez az egy is azóta már aFrankfurti Állatkert lakója.

A múlt héten bújt elő az üregrendszerből az idei szaporulat, és a gondozók hat kölyköt számoltak meg, ami a legnagyobb számú alom ez idáig a Vadasparkban.

A szurikáták az állatkertek legnépszerűbb lakói közé tartoznak, nincs ez másként Szegeden sem. Köszönhető ez az aktivitásuknak és sokszor mókásnak ható viselkedésüknek, de talán annak is, hogy – főleg, mikor két lábra állnak – van némi emberszerű a megjelenésükben. Az ismeretterjesztő és rajzfilmek is sokat hozzátettek a népszerűségükhöz. Azonban ennek ellenére is sokan keverik a zebramangusztákkal, feltehetően egy fordítási hiba miatt, hiszen sokáig egyes velük foglalkozó ismeretterjesztő filmeken így emlegették őket.

A szurikáta eredetileg Dél-Afrikában él, annak félsivatagos területein, nagy családokban és kiterjedt üregrendszerekben, illetve azok környékén. A légi és földi veszélyt egyaránt figyelik őrszemeik, és jeleznek, ha gond van. Ezt egyébként a Vadasparkban is megteszik, ragadozó madár ezért még nem járt náluk sikerrel – igaz, időnként a vitorlás repülők is okoznak náluk utóbb feleslegesnek bizonyult riadalmat. A csapatban a legmagasabb rangú hím és nőstény párzik, az utódok felnevelésében az egész csapat részt vesz. A szoros családi kötelék azzal jár, hogy az idegeneket nem szívlelik, sőt, időnként súlyos összecsapások zajlanak a családok között, akár meg is ölhetik egymást.

Némi szerencsével már most láthatók a kis szurikáták, ahogy előbújnak időnként az üregeikből. Természetesen később, ahogy nőnek és bátrabbak lesznek, egyre többet fognak kinn játszani, természetesen az idősebbek óvó felügyelete mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik