Szórakozás

A hőség a kedvenceket sem kíméli

A forróságban fokozottan figyelnünk kell háziállatainkra.

A tartósnak ígérkező meleg nemcsak az emberi szervezetet teszi próbára, a szabadban vagy éppen a lakásban tartott kutyák is nehezen viselik a hőséget. Egy kis odafigyeléssel azonban sokat tehetünk annak érdekében, hogy kedvencünk is átvészelje a nyarat. Íme, néhány tipp, amit ajánlott szem előtt tartani:

Sok víz, kevés napsütés

Amennyiben az udvaron őrzi a házat az eb, mindenképpen biztosítania kell a gazdinak egy árnyékos területet, ahol nyugodtan hűsölhet az állat. A kutyák ugyanis csekély mértékben tudnak párologtatni, így nagy melegben fennáll a hőguta veszélye. Ez különösen a sötét szőrű és a rövid orrú kutyákat érinti. A kedvenceknek ezért a friss víz és az árnyék elengedhetetlen. A lakásban tartott ebek esetében egy nedves törölközőt helyezzünk a padlóra, a kutya biztosan megtalálja majd a hűsítő fekhelyet. Ha mindez nem elég vizezzük meg a hasát és a lábait.

Mozogni csak mértékkel

Hiába van nagy mozgásigénye egyes fajtáknak, nyáron mindenképpen mérsékelni kell az intenzív mozgást. Erős fizikai megterhelésnek semmiképpen ne tegyük ki az állatot, sétálni is csak a reggeli és az esti órákban vigyük, amennyiben ezt az időbeosztás engedi. De talán ami ennél is fontosabb, az-az utazás kérdése. Soha nem szabad autóban magára hagyni a kedvencet, főleg nem úgy, hogy az összes ablakot zárva tartjuk. A hőguta ilyenkor elkerülhetetlen!

Nem eszik! Beteg?

Ha étvágytalan a szőrmók nem kell azonnal pánikba esni. Nagy melegben, csakúgy, ahogy az ember, az állat sem kívánja az ételt. Fontos, hogy a tálban maradt eledelt vagy hűtőbe, vagy egyéb hűvös helyre tegyük, mert az könnyen megromlik, ezzel pedig komoly betegséget okozhatunk szeretett társunknak. Természetesen amennyiben tartósan nem eszik a blöki, mindenképpen ajánlott az állatorvost felkeresni!

Friss fürdőzés

Köztudott, hogy a kutyák született úszók. Ha azonban az öleb nem szeretne magától úszni egyet a közeli tóban, akkor semmiképpen ne erőltessük, mert akkor csak egy rossz élményként rögzíti az agyába, és a jövőben is rettegni fog már a víz látványától is. Ez igaz a locsolásra is. Csak úgy, és olyan formában vizezzük a kutya bundáját, ahogy azt ő is szereti és élvezi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik