Szórakozás

Miről árulkodik a köröm elszíneződése?

köröm (köröm, )
köröm (köröm, )

Körmünk komoly betegségeket is jelezhet, ezért jó odafigyelni rá. Viszonylag gyakori, hogy fehér pontok, csíkok jelennek meg rajta. Ez mérgezésre és vitaminhiányra is utalhat.

Körmünk nem csak egyéniségünket fejezheti ki, ha kedvenc színünkre kifestjük, vagy esztétikailag gyönyörködtethet, és nem is csak azért hasznos, mert segítségével le lehet kaparni a nem kívánt matricát a szekrényről, hanem felülete elsők között jelez vitaminhiányt, betegségeket. A körmön lévő fehér foltok, pontok figyelmeztetésül szolgálnak a gyengülő vitalitásról, romló idegállapotról, C-vitamin-hiányról. A tompa színű, fehér foltok fertőzésről vagy toxikus ártalomról árulkodnak. A fehér pontok ugyanakkor manikűrözés közbeni sérülés jelei is lehetnek.

Ha a körmök állományába beivódott, fehéren áttetsző vízszintes vonalakat látunk, akkor egyesek a cink hiányára gondolnak. Sötétbarna hosszanti vonal látható a körmön a pajzsmirigy betegségében. Zölden színeződik el a körömalja egy bizonyos baktérium elszaporodása következtében. A vegyi anyagok, a fixirsók és egyéb vegyszerek is elszínezhetik a szaruállományát. Igen ritkán fekete vagy sötétbarna pigmentet is találunk egy-egy körömlemez alatt.

Súlyos májbetegségben sárgára színeződnek a körömlemezek is. Bizonyos bőrbetegségekre jellemzőek lehetnek a körmök elváltozásai is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik