Ásatás Orosházán (Ásatás Orosházán)
Szórakozás

Mentsen Ön is Árpád-kori sírokat!

24.hu
24.hu

2013. 06. 14. 16:00

Közel 30 Árpád-kori sírt találtak Orosháza határában, a Szentesi úti homokbányánál, azonban a régészek csak vasárnap estig kaptak haladékot, hogy feltárják az értékes leletegyüttest. Most bárki ásót foghat a hétvégén.

“Bajban vagyunk. Veszélyben vannak az Árpád-kori Orosháza muszlim padmalyos sírjai. Sokan vagyunk, de nem elegen, van munka bőven. Vasárnap estig leleteket mentünk, hétfőn a bánya viszi a homokot. Aki tud, segítsen!” – idézi a mult-kor.hu az az orosházi Szántó Kovács János Múzeum igazgatóját, Rózsa Zoltánt.

Csaknem napra pontosan egy éve 38 épen maradt 1000 éves sír megmentéséért fogtak össze, az orosházi régészek gőzerővel dolgoztak, aki pedig tudott, segített, hogy a szűkre szabott idő alatt minél több leletet megmentsenek a munkagépek pusztításától. (A leletek alapján a régészek arra a következtetésre jutottak, hogy iráni eredetű káliz népesség élhetett a középkorban Orosházán.)

Most lényegében ugyanez a helyzet, a Szentesi úti homokbányánál újabb Árpád-kori sírokra bukkantak, de a régészek csak vasárnap estig kaptak haladékot, hogy feltárják a sírokat. Ezért minden segítő kézre szükség van: aki szeretne részt venni a felbecsülhetetlen leletek megmentésében, az június 14-16. között a Szentesi úti homokbányában jelentkezzen lapáttal és ásóval, munkásruhában.

Rózsa Zoltán a Múlt-kor érdeklődésére elárulta, hogy a szűkre szabott határidő a helyi homokbánya terjeszkedésével magyarázható, de így is sikerült kompromisszumos megoldást találniuk. Elmondta, hogy a tavalyi felfedezéshez hasonlóan idén is úgynevezett padmajos sírokat tárnak fel;az elhunytakat a kiásott sír hosszanti oldalába vájt gödrökben helyezték el, ami az Árpád-kori sírokra nem jellemző. Sok sír jelenleg víz alatt van, ragad a föld, ami igen megnehezíti a munkát.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.