Szórakozás

Ősi ösztön, hogy kívánjuk a zsíros ételeket másnaposan

“Evolúciós szempontból az egészségtelen ételek iránti vágy az őskorra vezethető vissza, amikor az agy opioidjai és dopaminja a kalóriadús élelmiszerekre előnyösen reagálva hozzájárultak a túléléshez” – magyarázta Dr. Leigh Gibson, a Roehamptoni Egyetem szakértője. “Arra vagyunk beprogramozva, hogy szeressük a zsíros és cukros ételeket, és az agyunk arra ösztönöz bennünket, hogy keressük ezeket.

Először is ott van a dopamin, az egyik agyi vegyület, amely a tanulásban és a koncentrációban vesz részt. Amikor valami újat látunk vagy tapasztalunk, dopamin szabadul fel az agyunkban. Ezt követően más agyi vegyületek, az úgynevezett opioidok szabadulnak fel, amelyek hatására örömet és boldogságot érzünk. E két tényező kombinációja azt eredményezi, hogy az agyunk bizonyos tevékenységeket az örömmel hoz összefüggésbe, és arra tanít bennünket, hogy újra meg újra megtegyük ezeket.”

  • A témáról bővebben a HáziPatika.com oldalon olvashat

Ajánlott videó

Olvasói sztorik