Szórakozás

Nyári allergének: íme, 7 veszélyes pollenforrás a szezonban

virágpor, pollen (virágpor, )
virágpor, pollen (virágpor, )

A fekete üröm és a parlagfű mellett még számos más növény pollenje okozhat allergiát.

A nyári hónapokban jelentkező orrdugulást, orrfolyást, tüsszögést legtöbbször nem náthavírusok okozzák, hanem azok a gyomnövények, illetve fák, amelyek pollenjére a szervezet érzékenyen reagál. Ismerjen meg néhány olyan növényt, amely gyakran vált ki allergiás reakciót-írja a Femina.

Július-augusztus táján minden évben menetrendszerűen kezdődik a parlagfűszezon. A latinul Ambrosia artemisiifoliának hívott növényre hazánkban több mint hárommillióan allergiások.

A parlagfűhöz hasonlóan a fekete ürömre – Artemisia vulgaris – is sokan allergiásak Magyarországon. A gyomnövény júliustól októberig rengeteg allergizáló pollent ereszt szélnek.

Az áprilistól június végéig virágzó tölgyfák – Quercus – ugyancsak kellemetlen perceket okozhatnak az allergiások számára. Bár a tölgyek kevés pollent termelnek, a hazai erdők jelentős hányadát teszik ki.

Az erdei fenyő – Pinus sylvestris – és más fenyőfélék májustól augusztusig tartó virágzásukkal ugyancsak okai lehetnek az allergiás megbetegedéseknek.

A lándzsás útifű – Plantago lanceolata – kedvelt gyógynövény a téli hónapokban, hiszen levele kiváló természetes köhögéscsillapító. Májustól szeptemberig azonban a növény virágporára érzékenyek allergiás reakciókat produkálnak.

A május-júniusban virágzó akác – Robinia – bódító illata mellett allergizáló hatásáról is ismert. Ez utóbbi tulajdonsága azonban szerencsére nem összevethető a parlagfűével.

A júliustól szeptemberig virágzó aranyvessző – Solidago virgaurea -szintén okozhat kellemetlen napokat a pollenjére allergiások számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik