Szórakozás

Minden hatszázadik repülőúton baj van

repülőgép (repülőgép)
repülőgép (repülőgép)

Egy új tanulmány szerint körülbelül minden hatszázadik repülőút alkalmával lép fel valamiféle orvosi vészhelyzet, és az esetek közel felében az utasok között ülő orvos nyújt segítséget.

Naponta történnek orvosi vészhelyzetek a személyszállító repülőgépeken, és a levegőben történt incidensek közel felében az utasok soraiban ülő orvosok nyújtanak segítséget a bajbajutottaknak, derült ki egy új tanulmányból.

“A légi egészségügyi vészhelyzetek zömét egy egyszerű fedélzeti orvosi táskával el lehet hárítani, és sok esetben tartózkodik a repülők fedélzetén egy egészségügyi szakellátó. Minden egyes vizsgált szituációban történt egyfajta rádión keresztüli konzultáció a speciális, légi vészhelyzetekben jártas, orvosi ellátásra szakosodott földi személyzettel” – mondta dr. Christian Martin-Gill, a Pittsburghi Egyetem orvosi karának docense, a tanulmány szerzője.

A beteg utasok többsége még a repülőút során jobban lett a kezelés hatására, egynegyedüket a tervezett landolást követően kórházba szállították, akik közül 9 százalékot tartottak benn további megfigyelésre vagy kezelésre, és mindössze 0,3 százalékuk vesztette életét akár a repülő fedélzetén, akár a kórházba szállítás után.

A témáról bővebben a HáziPatika.com oldalán olvashat

Ajánlott videó

Olvasói sztorik