Szórakozás

Újra eljött a hideg okozta fejfájás szezonja

jégkrém (jégkrém, )
jégkrém (jégkrém, )

A hideg okozta fejfájás nyáron fordul elő a leggyakrabban. Akkor következik be, amikor túl gyorsan falunk be egy jégkrémet vagy valami jéghideg ételt.

A hideg okozta fejfájással (tudományos néven sphenopalatinális ganglioneuralgia) a szervezetünk behúzza a féket, vagyis arra szólít fel bennünket, hogy lassítsunk egy kicsit – írja a Házipatika.com.

A Wake Forest Baptista Orvosi Központ idegtudósa, Dwayne Godwin, a következőképpen magyarázza az állapotot: “A hideg okozta fejfájás nagyon gyorsan jelentkezik, de ugyanilyen gyorsan is múlik el. A szánkban rendkívül sok ér fut, ezért is mérjük ott a lázat. Ha viszont túl gyorsan iszunk meg egy jéghideg üdítőt, a szánk nem képes túl jól “beszívni” a hideget.”

Ilyenkor az történik, hogy hirtelen megváltozik a hőmérséklet a garat hátsó részén az agyat vérrel ellátó belső nyaki verőér és az elülső cerebrális artéria találkozásánál, ahol az agyszövet kezdődik.

Maga az agy milliárdnyi idegsejtje ellenére képtelen fájdalmat érezni, így a hideg okozta fejfájást az agyhártyában lévő receptorok érzékelik, ahol a két artéria találkozik. Amikor beüt a hideg, ezek az artériák kitágulnak és összehúzódnak, és az agy ezt az észleletet értelmezi fájdalomként.

Egyesek talán furcsállják a hideg okozta fejfájás kutatását, de Godwin szerint az eredmények sokat segíthetnek a más típusú fejfájások alaposabb megértésében. Migrént vagy cluster fejfájást nem lehet előidézni az emberekben, hideg okozta fejfájást viszont bármilyen hosszú távú probléma nélkül lehet generálni. Ezáltal pedig a kutatók sokat megtudhatnak a fejfájást kiváltó mechanizmusokról, ami előrelendítheti a kezelések fejlesztését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik