Szórakozás

Bűnözők figyelik a Facebook profilunkat

Facebook digitális Guy Fawkesszal (facebook, guy fawkes, anonymous, )
Facebook digitális Guy Fawkesszal (facebook, guy fawkes, anonymous, )

„Leléptek két hétre nyaralni, a kutyusokat már átvittük a mamához” – átlagos üzenőfali poszt, amit repesve várnak a betörők! Öt tipp, mit ne csináljunk a Facebookon?

A bűnüldözés mellett a bűnözés melegágya is egyben a népszerű közösségi portál. Biztonságunk csak azon múlik kivel, mit és mennyi mindent osztunk meg. A túlságosan közlékeny és dicsekvő emberek pórul járhatnak, hiszen a betörők mellett az adóhivatal is megnézheti fotóinkat, kiírásainkat. Így, mai szlenggel élve sem „rajoskodni”, sem feleslegesen „vakerni” nem ajánlatos.

Egy uniós pszichológiai tanulmány szerint a magyar ember az átlagosnál zárkózottabb, gyanakvóbb, nem bízunk meg idegenekben, sőt sokszor még rokonainkban sem. Az interneten érdekes módon mégis megnyílunk, képesek vagyunk minden apró mozzanatunkat a Facebookon közszemlére tenni.Az interneten felbátorodik a felhasználó és gyanakvás nélkül cselekszik, ez nagyon veszélyes, hiszen ennyi erővel az utcán is megbízhatnánk bárkiben, aki szembe jön velünk – írja egy cikkében Randy Abrams, az ESET biztonsági szoftvervállalat kutatója.

A Facebook ugyan ad lehetőséget arra, hogy adatainkat, fotóinkat csak az általunk megjelölt ismerősök láthassák, sőt, aki akar, az teljesen láthatatlanná válhat az oldalon. Mindezt mégsem használják ki az emberek. Épp ellenkezőleg: a többség temérdek információt ömleszt magáról a világ elé, mely természetesen nagyon veszélyes lehet – tette hozzá a szakértő.

Rengeteget hallhattunk már arról, hogy pedofilok, betörők, bűnözők kutakodnak a közösségi portálon, potenciális áldozatukra várva. Belesétálni a csapdába roppant egyszerű, de könnyedén kivédhetjük a támadásokat.

Mit ne csináljunk tehát a Facebookon?

1. Ne jelölgessünk vissza ismeretlen „ismerősöket”. Ugyan manapság valamiféle ízléstelen társadalmi rangnak számít, ha több ezer ember ismerőst számlálunk, sosem tudhatjuk, hogy ki lapul egy átlagos profilkép mögött. Arról nem is beszélve. könnyen a pszichológiai esetek és bűnözők látókörébe is kerülhetünk.

2. Ne posztoljuk minden egyes mozdulatunkat. Főként arra ne hívjuk fel a figyelmet, hogy elmegyünk otthonról. Az üresen hagyott lakást ígérő kommenteknek a besurranó tolvajok örülnek a legjobban. Ide tartozik a házban történő fényképezkedés: lehetőleg ne legyenek értéktárgyak, pénz vagy ékszerek a képen.

(fotó: MTI)

3. Rendkívül ízléstelen a közösségi portálon veszekedni, rendezzük ezeket a vitákat a négy fal között, esetleg döntsük el szkanderezéssel a kocsmában a nézeteltéréseket. Hisszük vagy sem, a két ember közötti konfliktusokkal is vissza lehet élni.

4. „Ki nézte meg az adatlapodat?” – Kismillióan bedőlnek ennek a trükknek, holott a Facebookon nem volt és jelenleg sincs alkalmazás, mely ezt lehetővé tenné. Többnyire adathalászok próbálkoznak így becsalogatni a hálóba gyanútlan felhasználókat.

5. Ne adjuk meg telefonszámunkat. Közeli ismerőseink bizonyára úgyis tudják, akinek pedig szüksége van rá, írjon üzenetet, így utólagosan el tudjuk dönteni, hogy megadjuk-e az illetőnek vagy sem, de ezt a személyes, már már magánszférába tartozó adatot ne tárjuk az egész világ elé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik