Szórakozás

Ennyi pénzt bukhatnak az egyetemisták a MÁV újítása miatt

vonat (vonat, )
vonat (vonat, )

Május 15-e ótaszámos vonalon gyorsvonati pótjegyet kell váltaniuk azoknak, akik gyors- vagy sebesvonattal szeretnének utazni – ez alól a diákok és a hallgatók sem kaptak felmentést, a lakhelyüktől távol tanulók utazási költségei így akár 2000-3000 forinttal is emelkedhetnek-írja az Eduline.hu.

Pótjegyet kell vásárolniuk például azok a hallgatóknak, akik valamelyik nagyobb vidéki városban élnek, de budapesti egyetemen vagy főiskolán tanulnak: a Szolnokról, Nagykanizsáról, Egerből, Miskolcról, Szegedről, Szombathelyről, Zalaegerszegről, Debrecenből, Pécsről és Győrből érkező egyetemistáknak és főiskolásoknak is mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk.

A Nyíregyházi Főiskola hallgatói jól járnak – legalábbis akkor, ha Nyíregyháza és Záhony között szoktak vonatozni -, ezen a szakaszon ugyanis nem kell gyorsvonati pótjegyet venni, ahogy a Püspökladány és Biharkeresztes, valamint a Békéscsaba és Lőkösháza közötti vonalon sem. A pótjegyköteles vonalak teljes listáját itt nézhetik meg.

A gyorsvonati pótjegy ára kilométer-övezetenként változik: 100 kilométerig 150, 120 kilométernél 175, 140 kilométernél 205, 160 kilométernél 235, 180 kilométernél 265, egy 200 kilométeres út esetén pedig 295 forintba kerül a pótjegy. Ha 300 kilométert utaznak, 440 forintot kell pluszban kifizetniük a fiataloknak. Az árakat itt nézhetik meg.

Ha havi, félhavi vagy 30 napos bérlettel ingázik valaki Budapest és valamelyik közeli település között, és BKV-bérlete is van, akkor “csak” a Budapest közigazgatási határain belüli utolsó állomás és a budapesti kiindulási vagy célállomás között kell gyorsvonati pótjegyet váltani. Például: ha Vác és Budapest között ingázik valaki, akkor a Nyugati és az utolsó budapesti állomás, ebben az esetben a Rákospalota-Újpest közötti szakaszra kell pótjegyet vásárolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik