Szórakozás

Tíz százalékra emelhetik a trafikok garantált profitját

Az eredetileg elfogadott négy százalékról tízre emelheti a júliusban létrejövő nemzeti dohányboltok garantált profitját az Országgyűlés mai ülésén. A képviselők emellett új szabályokat állapíthatnak meg a nemzetbiztonsági ellenőrzésre, továbbá elfogadhatják a számvevőszék 2012-es beszámolóját is.

A Ház ülése 13 órakor, a közelmúltban elhunyt Gellért Kis Gábor egykori szocialista képviselőre emlékezéssel kezdődik. A napirend előtti felszólalásokat követően szokás szerint az interpellációk, majd az azonnali kérdések és kérések hangozhatnak el. A határozathozatalok során az elsők között fogadhatják el az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tavalyi évről szóló beszámolóját.

Ezt követően új szabályokat állapíthatnak meg a nemzetbiztonsági ellenőrzésre. Az erről szóló zárószavazás a Ház előző heti napirendi javaslatán is szerepelt, ám akkor a képviselők mégsem voksoltak arról az előterjesztésről, amely alapján a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá esőknek a kockázati tényezők között például arról is számot kell adniuk, hogy milyen magánjellegű kapcsolatot tartanak fenn külföldi állampolgárokkal.

Fogyasztanak-e alkoholt, s ha igen, milyen mértékben, szenvedtek-e alkoholfüggőségben, alkalmanként vagy rendszeresen fogyasztottak-e kábítószert, van-e házasságon, illetve élettársi közösségen kívüli kapcsolatuk, illetve álltak-e kapcsolatban a demokratikus jogállam alapelveit tagadó mozgalommal. Az Országgyűlés két héttel ezelőtt nem támogatta azt a fideszes módosító indítványt, hogy az állampárti múlt is kockázati tényezőnek számítson a nemzetbiztonsági ellenőrzésen.

Zárószavazás várható a dohányzással összefüggő törvénymódosításokról is. A parlament előző héten úgy módosította az eredeti kormánypárti javaslatot, hogy a júliusban megnyitó dohányboltokban fagylaltot és jégkrémet is árulhassanak. A tavaly szeptemberben elfogadott trafiktörvény alapján a dohányboltokban a dohánytermékeken kívül mást nem lehetett volna kapni, a parlament azonban már decemberben engedélyezte, hogy lottót és sorsjegyeket is áruljanak.

A jogszabály idén februárban elfogadott újabb módosítása után pedig szeszes és energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőket és újságot is kínálhatnak a trafikok. A most elfogadásra váró előterjesztés a trafikok garantált kereskedelmi árrésén is emelne, azt ugyanis az eredetileg meghatározott négy százalékról tíz százalékra növelné.

Ugyancsak még ma módosíthatják a felsőoktatásról szóló törvényt az alaptörvénnyel összefüggésben, a nap végén pedig a korábban tárgyalni kezdett javaslatok kerülnek ismét napirendre, így egyebek mellett részletes vitát tarthatnak a kormány azon előterjesztéséről, amely külön büntető tényállássá tenné a családon belüli erőszakot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik