Szórakozás

Pünkösdi programok Ópusztaszeren

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ópusztaszer, ópusztaszeri nemzeti történeti emlékpark, )
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ópusztaszer, ópusztaszeri nemzeti történeti emlékpark, )

Látványos hagyományőrző programokkal várják pünkösdhétfőn az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban mindazokat, akik a szabadban szeretnék ünnepelni a Szentlélek kiáradását és a néphiedelem szerint a tavasz kiteljesedését.

Kisházi Gábor, az emlékpark sajtóreferense elmondta, a látogatók bevonásával megelevenítik a szegedi nagytáj népének régi hagyományát, a bodzázást, amikor is zöld ágakkal, de főleg bodzával ékesítjük fel a skanzen házait, és kitáncolják a májusfát is.

Az ünnep talán legszebb hagyománya a pünkösdölés, amelyet az ópusztaszeri általános iskolások adnak elő pünkösd hétfőn a skanzenben. A pünkösdölő lányok ünneplőbe öltöznek, fejükön rózsakoszorúval, egy közülük, a királynő fényes koronát visel. Énekkel dicsérik az Urat, játszanak, körtáncot járnak. A nap talán leglátványosabb, legizgalmasabb programeleme a fiatal legények lovas virtuskodása lesz a pünkösdi királyi címért: lóháton különféle próbákat kell kiállniuk. Az utolsó feladat során egy hatalmas vágtával kell megszerezni, leszakítani a pünkösdi koszorút, akinek sikerül, az lesz a pünkösdi király.

A különféle kézműves foglalkozások mellett a skanzenben a látogatók is próbára tehetik ügyességüket. A Dógos asszony, erős embör, ügyes gyerök elnevezésű programon többek között rönkhajításra, zsákban futásra, ördöglakatok kinyitására várják a vendégeket.

A Nomád Parkban a szokásos lovasbemutató mellett olyan honfoglalás kori tevékenységeket próbálhatnak ki az érdeklődők mint a gyékényfonás vagy íjászat, és megtanulhatják elkészíteni, sőt meg is kóstolhatják az ízletes mézes-bodzás hajdinát.Szeri Praktika néven gyógy-és fűszernövényeket mutatnak be a monostor kertjében, ahol a pihenésre vágyók különféle gyógyteákkal csillapíthatják szomjukat.Pünkösd hétfőn is megtartják a látogatók körében közkedvelt terelési bemutatót, amely most rackajuh nyírással is kiegészül. A jókedvhez, derűhöz egész napos dél-alföldi népzenével, finom ételekkel-italokkal is hozzájárulnak a szervezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik