Szórakozás

Veszprémben is bemutatta interjúkötetét Wittner Mária

Wittner Mária Veszprémben járt pénteken, hogy bemutassa „Életre ítélve” című interjúkötetet, amit Koltay Gábor állított róla össze.

Wittner Mária 1956-ban szabadságharcos volt, ma országgyűlési képviselő. Az „Életre ítélve” című könyv az ő életét mutatja be. Amikor ezek az interjúk készültek, teljesen lementek a vesémig – nyilatkozta a képviselő. Hozzátette, fontosnak tartotta, hogy végig őszinte legyen, hiszen csakis az igazság válik történelemmé – írja a Vehir.hu.

A könyvbemutatón megjelent Némedi Lajos alpolgármester, Stigelmaier Józsefné és Baumgartner Lajos önkormányzati képviselők. Az eseményt meglátogatta Bernáth Ildikó volt országgyűlési képviselő is, akivel Wittner Mária évek óta rendkívül jó kapcsolatot ápol.

A könyvbemutatón elhangzott, a Medgyessy- és Gyurcsány-kormány rendkívül sok módszert használt fel a KGB eszköztárából. Rágalomhadjáratok, politikai ítéletek, befeketítő röpiratok és még rengeteg hasonló eljárás is jelen volt a szocialista kormányzás alatt – emelte ki Wittner Mária.

A politikus elmondta, ’56-ot méltatlanul kevesen kutatják. Kijelentette, rengeteg jel utal arra, hogy az embereket direkt terelték a sortüzek elé. Ráadásul 1955-ben több ÁVH-s tisztet küldtek továbbképzésre, emellett kidolgoztak egy tervet az esetleges magyarországi felkelések leverésére – tette hozzá.

Koltay Gábor, az interjúkötet összeállítója felidézte egy gyermekkori élményét. 1956-ban családjának egy barátja felajánlotta nekik, hogy segít emigrálni. Majdnem el is hagyták az országot, de apja az utolsó pillanatban megmakacsolta magát. Ebből aztán hatalmas veszekedés lett a családban. Ide születtünk – idézte fel Koltay Gábor apja szavait, amik elmondása szerint örökre megragadtak benne.

Elhangzott, a mai emberek elfordultak ’56-tól, és sokan nem is tudjuk megfogalmazni az üzenetét. Fontos lenne úgy beszélni erről az eseményről, hogy ne csak előre megírt paneleket mondjunk. Nem szabad hagyni, hogy 1956 emléke és üzenete elvesszen – jelentette ki Koltay Gábor, aki szeretne erről a témáról filmet is készíteni, azonban sajnálattal veszi észre, hogy a rendszerváltás után 22 évvel iszonyú nehéz pénzt szerezni egy ilyen vállalkozásra – adta hírül a Vehir.hu.

1956-ot az emberi sorsokon keresztül kellene bemutatni, hiszen ezekből erőt meríthetnénk – zárta mondandóját Koltay Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik