Szórakozás

Egyre többet költünk a házi kedvenceinkre

kutya, cica, macska (kutya, macska, )
kutya, cica, macska (kutya, macska, )

A magyarországi kutya- és macskatartók 36 százaléka havonta több mint 10 ezer forintot költ házi kedvencei ellátására, sokan azonban akár havi 40 ezer forintot is áldoznak kisállataikra - derült ki egy friss kutatás eredményeiből.

Az egoMedia által több mint 8000 fős mintán végzett kérdőíves felmérés arra is rámutat, hogy nagyjából minden második állattartó négylábújával történt már baleset, vagy volt olyan súlyos betegsége korábban, amelynek elhárítására drága orvosi beavatkozást kellett elvégeztetniük.

A felmérés szerint a magyar kutyások 20 százaléka elmulasztotta kedvencén az idén január 1-jétől kötelező mikrochipes megjelölést, az ezért járó akár 45 ezer forintos bírság így még tovább növelheti az állattartással kapcsolatos költségeket.

A kutatás során a kötelező chipeztetést elmulasztó kutyások 41 százaléka válaszolt úgy, hogy anyagi okok miatt nem tett eleget a jogszabálynak, 32 százalékuk egyéb okok miatt nem gondoskodott a chip beültetéséről, a válaszolók 20 százaléka pedig azt mondta, készül a beavatkozás elvégeztetésére.

A felmérésben részt vevők közül azonban sokan még csak nem is hallottak a tavaly augusztusban, illetve idén januártól jelentősen szigorodó állatvédelmi szabályokról, vagy nem tartják fontosnak a törvényeknek való megfelelést annak ellenére, hogy az elmúlt négy hónapban is sok száz, a felmérésben részt vevő állattartót ellenőriztek, rendelkezik-e kutyájuk a kötelező megjelöléssel.

Az összes megkérdezett mintegy harmada nyilatkozott úgy, hogy a váratlanul felmerülő állatorvosi költségek miatt már kötött vagy tervezi, hogy köt kisállat-biztosítást. Magyarországon eddig több mint háromezren kötöttek ilyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik