Szórakozás

Tíz táplálkozási jótanács mellrákosoknak

zöldés-gyümölcs (zöldség, gyümölcs, )
zöldés-gyümölcs (zöldség, gyümölcs, )

Betegklubokban, várószobákban, beteg hozzátartozót gondozó családokban az egyik leggyakrabban elhangzó kérdés: mit ehet, mit ihat a beteg, mit tehet azért, hogy étrendjével is segítse a kezelést.

Jól enni, jól lenni?

Egyre inkább ráébredünk: a helyes táplálkozás az egészségünk kulcsa lehet. Az adott élethelyzetnek megfelelő étrend a megelőzés alapja, csökkenti a kockázatot, a betegeknek pedig segít legyőzni a kórt, megőrizni az erőnlétet. Így van ez az emlődaganatos betegek esetében is. A kezelések idején, a kemo-, a sugár- és hormonterápia idején, a műtét után különös figyelmet érdemes fordítani a helyes táplálkozásra. Az okosan összeállított étrend ugyanis segít az erőnlét megtartásában, a fertőzések megelőzésében és leküzdésében, a kezelések mellékhatásainak legyőzésében, és hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet újraépítse a betegség és a kezelések következtében lebontott vagy rongálódott egészséges sejteket, szöveteket. Néhány jó tanácsot gyűjtöttünk össze ehhez.

A változatosság nemcsak gyönyörködtet!

Az emlődaganatban érintetteknek törekedniük arra, hogy táplálkozásuk ne legyen egyoldalú, minden ételféleség (kenyérfélék, gabonák, zöldségek, gyümölcsök, sovány húsok, tejtermékek) előforduljon az asztalukon – ajánlotta Henter Izabella dietetikus a Magyar Rákellenes Liga tanácsadójaként. Fogyasszanak több magas fehérjetartalmú ételt: tejterméket, hüvelyeseket, olajos magvakat, halakat, baromfit, tojást.

Ügyeljen a testsúlyára!

Az emlődaganat kezelése során egyes betegeknek megváltozik a testsúlyuk. Fontos, hogy a beteg igyekezzen megtartani az ideális testsúlyát helyes étrenddel és fizikai aktivitással. Ez utóbbiból legalább félóra ajánlott naponta, és nem feltétlenül csak tornát jelenthet: lehet egyszerűen séta, kertészkedés is például. A testsúlyt érdemes hetente ellenőrizni, és fel kell figyelni arra, ha egy hónapon belül három kilogrammot meghaladó, nem szándékos fogyást vagy hízást észlel: ez esetben forduljon orvoshoz, kérje dietetikus tanácsát.

Csínján az étrend-kiegészítőkkel!

Ellentétben az általános hiedelemmel, a legtöbb nőnek az emlődaganat kezelése alatt nincs szüksége étrend-kiegészítőkre. A megszokott étrend megfelelő átalakításával biztosítható a szervezet számára a szükséges energia- és tápanyagmennyiség. Ha mégis úgy dönt, hogy étrend-kiegészítőt is használ, előtte beszélje meg onkológus kezelőorvosával, mert néhány közülük káros kölcsönhatásba léphet a kezelésre használt szerrel.

A bűvös ötös

Egyen naponta legalább öt adag zöldséget és gyümölcsöt. Ettől nem kell megijedni, hiszen egy adagnak számít egy pohár rostos gyümölcslé vagy egy alma, egy nyers salátaköret is például.

 

Ha kíváncsi a többi tanácsra is, ide kattintva elolvashatja azokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik