Szórakozás

Kiment a divatból a futószalagon felszolgált szusi Japánban

szusi (szusi)
szusi (szusi)

Rohamosan veszítenek népszerűségükből a szusit az asztalok között köröztetett futószalagokon felszolgáló éttermek Japánban.

A Japánban kaitendzusinak (forgó szusi) nevezett felszolgálási módszer világszerte elterjedt, Magyarországon is megtalálható: a fogások egy futószalagon járnak körbe az étterem asztalai körül, a vendégek pedig kedvükre válogathatnak a mellettük elhaladó étkekből.

Ugyanakkor a szigetországban egyre többen csupán forgó kirakatként tekintenek a rendszerre, és a futószalagokról való fogyasztás helyett inkább friss szusit rendelnek a pincérektől. A korábban szokatlannak tekintett rendelési mód a közelmúltban olyannyira elterjedt Tokióban, hogy manapság már teljesen bevettnek számít a futószalagra mutogatással való rendelés. Egy felmérés szerint a vendégek 61,1 százaléka egyáltalán nem nyúl a futószalagon haladó tányérokhoz – számolt be a JapanToday hírportál.

A 60 éves múltra visszatekintő kaitendzusi népszerűségvesztésének másik oka, hogy egyre több étterem helyez el az asztaloknál érintőképernyős rendelési rendszert, amelynek segítségével gyorsan lehet friss szusit kérni. A rendelés egyenesen a konyhába megy, garantálva, hogy a lehető legrövidebb idő teljen el a rendelés leadása és az étel elkészítése között.

A fogyasztói szokások változása miatt számos japán szusiétterem átalakította a futószalagos rendszert. Az asztaloknál érintőkijelzőket helyeztek el a rendeléshez, míg a többemeletes futószalagrendszert úgy szerelték át, hogy azon keresztül az ételek köröztetése helyett minél hamarabb az asztalokhoz tudják küldeni a megrendelt fogásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik