Szórakozás

Védekeznek a belvíz ellen

A megye kilenc településén folyik belvíz védekezés: első fokú Balástyán, Kiszomboron, Pusztaszeren, Kisteleken, Mindszenten és Csanyteleken, míg másodfokú Felgyőn, Újszentivánon és Székkutason

Szerdán délelőtt a katasztrófavédelem egységei Makón és Szentesen szivattyúztak épületeket veszélyeztető belvizet.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint térségünkben csütörtökön és pénteken minimális mennyiségű csapadék várható, míg a hét végére érkező ciklon 1-4 milliméter esőt hozhat a térségbe.

A hét végétől a jövő hét közepéig felmelegedésre és enyhe szélre számítanak a meteorológusok, amely segítheti a párolgást.

A belvízzel borított területből 9600 hektár vetés, 6850 hektár szántó, 13 700 hektár rét, legelő. Az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatósághoz tartozó belvízvédelmi szakaszok közül kettőn másod-, haton elsőfokú készültség van érvényben. Az igazgatóság harminc üzemelő szivattyútelepe közül huszonkettő éjjel-nappal működik, kedden összesen 4 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba.

A vízgazdálkodási társulatoknál másodfokú készültség mellett folyik a védekezési munka. Felgyőn és Kunszentmártonon szintén másod-, Székkutason és Balástyán elsőfokú készültség van – írta Kádár Mihály védelemvezető-helyettes közleményében.

Szerda reggeltől a Hármas-Körös öcsöd-kunszentmártoni szakaszán másod-, a Tiszán, a mindszenti vízmércéhez tartozó szakaszon elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Szegeden a Tisza fokozatosan elönti a már lezárt rakpartot, így az útszakasz megnyitása a folyó további áradása miatt a következő időszakban nem várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik