Szórakozás

Leheletvizsgálattal előre jelezhető az elhízás kockázata

A legújabb kutatás szerint egy egyszerű leheletvizsgálattal meghatározható, hogy a későbbiekben el fog-e hízni valaki - írja a Házipatika.com.

A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism áprilisi számában megjelenő tanulmány szerint a bélbaktériumok elszaporodásának kimutatására szolgáló szabványos leheletvizsgálattal az orvosok azt is meg tudják határozni, a testzsír magas százalékos arányával rendelkezik-e a páciens.

A bélrendszerben található sok milliárd jótékony és kártékony baktérium összessége, a mikrobiom egyensúlya felborulhat. Amikor a káros baktériumok kerülnek túlsúlyba, puffadás, székrekedés vagy hasmenés alakulhat ki. Az új kutatás szerint ez az elhízásra is hajlamosíthat bennünket.

A Los Angeles-i Cedars-Sinai Orvosi Központ kutatói Dr. Ruchi Mathur vezetésével cukorszirupot itattak a kísérlet résztvevőivel, majd két órán keresztül 15 percenként leheletvizsgálatot végeztek rajtuk. Az alanyok testzsírját kétféleképpen mérték: a testtömegindex (BMI) értékkel, valamint egy alacsony teljesítményű elektromos vezetőképességet felhasználó módszerrel, amivel meg lehet különböztetni a zsírmentes szövetet a zsírszövettől.

Azokban az alanyokban, akiknek leheletmintáiban két gáz, a metán és a hidrogén magasabb szintjét mérték, magasabb BMI értékkel és több testzsírral rendelkeztek, mint a normális leheletűekben, illetve azokban, akik csak az egyik gáz magasabb szintjével rendelkeztek. Ez a minta arra utal, hogy a bélrendszerben elszaporodott a Methanobrevibacter smithii baktérium. A kutatók szerint valószínű, hogy amikor ez a baktérium túlsúlyba kerül, az emberek nagyobb valószínűséggel híznak és halmoznak fel zsírt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik