Szórakozás

Herendi porcelánból készült Jézus-szobor

A porcelán Jézus-szobor a Benedek-hegy bejáratánál, a Szent Mihály-székesegyház alatt látható.

Pályánk nem ér véget földi tevékenységünk befejezésével, s ezért nem csak itt, a Földön tartozunk felelősséggel tetteinkért – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter az Ecce Homo elnevezésű, herendi porcelánból készült Jézus-szobor avatásán csütörtökön Veszprémben.

Kifejtette: egy közösségként közös mondataink vannak, amit a közösségen belül bárhol mondunk el, tudják, hogy mire gondolunk; a keresztény világban ilyen az Ecce Homo. Mennyivel gazdagabb a magyar nyelv, mint a névelőt nem ismerő latin; magyarra úgy fordítjuk ezt a mondatot: Íme az ember – folytatta a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Hozzáfűzte: a határozott névelő egészen szimbolikus jelentőségűvé emeli az ember szót is: Íme az ember, íme Jézus, az ember, mindannyiunk szimbóluma, mindannyiunk embere, aki mindannyiunkért szenvedett.  Ecce Homo nem a halál, nem az esendőség, nem a magányos ember a csőcselékkel szemben, nem a magára hagyott Jézus: Ecce Homo a feltámadás – mondta Navracsics Tibor.

Ezen a helyen, az újjászülető Benedek-hegyen, a Szent Margit- és a Szent László-templom által határolt szakrális térben, ahol vélhetően a kereszténység előbb lelt otthonra, mint a magyarság, az Ecce Homo talán mindennél jobban otthonra talált – tette hozzá.

Ez a szobor az ide látogatót figyelmezteti a feltámadásra, hogy a mi pályánk nem ér véget azzal, hogy földi tevékenységünket befejezzük, éppen ezért nem csak itt a földön viseltetünk felelősséget tetteinkért – mutatott rá a miniszter. A szobor mint művészeti alkotás most mindannyiunk vagyonának része lesz, amit meg kell óvnunk minden rongáló elemtől, mindenkitől, aki kárt tehet benne és abban, amit képvisel.

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója beszédében utalt rá, hogy a társaság a társadalmi felelősségvállalás jegyében gondot fordít a magyar értékek, különösen a porcelánművészeti értékek ápolására; ezen misszió jegyében több köztéri szobrot ajándékoztak például Budapesten a Parlamentnek, az Operaháznak vagy Szentpétervárnak, és a német törvényalkotás épületében is van alkotásuk.

A herendi porcelán most a veszprémi Szent Benedek-hegyhez jutott el, megjelenítve a herendi manufaktúra iparművészeinek tehetségét, a herendi mesterek generációról-generációra öröklődő tudását, s megjelenítve a porcelán titkát is – fogalmazott.

Tamás Ákos iparművész porcelán szobra az Ecce Homo elhangzásakor ábrázolja Jézust; a szoborral szeretnének hozzájárulni a közterek megszépítéséhez, valamint felhívni a figyelmet arra, hogy a gazdasági válságban is mindenki – lehetősége szerint – járuljon hozzá a közterek szebbé tételéhez.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere megköszönte a manufaktúra felajánlását. Veszprém egy gyönyörű műalkotással gyarapodott a Benedek-hegyen, ahol a sétautakat nemrégiben újította fel az önkormányzat, de még hiányzott róla valami: az Ecce Homo-szobor a közösség közös öröme lesz – jelentette ki. A porcelán Jézus-szobor a Benedek-hegy bejáratánál, a Szent Mihály-székesegyház alatt látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik