Szórakozás

Cipő mamája: „A fiam nélkül nincs Republic”

A gyászoló édesanya arra kéri a rajongókat, hogy bírják rá a zenekart a névváltoztatásra. A tagok viszont ragaszkodnak a jól ismert elnevezéshez. Pünkösdkor már biztosan koncertezik a Republic, méghozzá új énekesével – tudta meg a Bors.

Cipő halála után is folytatja a Republic zenekar a közös zenélést. Pünkösd napján Korlát községben, a Nemzetközi Parasztolimpián lépnek fel.

„Soha nem volt kétséges, még akkor sem, amikor Cipő kómában volt, hogy a Republic zenekar tovább zenél, és fellép nálunk. Szerdán megkaptam az információt Abella Miklóstól, a zenekar menedzserétől, hogy hamarosan sajtótájékoztatót hívnak össze, ezen bejelentik, miként képzeli el a jövőjét a zenekar. Elmondta, hogy mielőtt nálunk fellépnek, Bősön és Egerben is adnak egy koncertet” – mondta a napilapnak az egyik szervező.


Fotó: Rockbook

Cipő gyászoló édesanyja azonban úgy véli, nem lenne méltó fia emlékéhez, ha Cipő zenésztársai Republic néven folytatnák tovább a közös zenélést. „Arra kérek minden rajongót, mindenkit, aki valaha is szerette vagy kedvelte a fiamat, hogy írjanak a zenésztársainak, írjanak, ahova csak tudnak, és mondják meg nekik, hogy a fiam nélkül nincs Republic. Ne folytassák ezen a néven a közös zenélést” – mondta az idős asszony, aki tudja, hogy jogi akadálya nincs annak, hogy fia társai tovább használják az együttes nevét.

„A fiam szerezte a legtöbb dalt, ő írta a szövegeket, és ő is énekelte a dalokat. Ő maga volt a Republic. Például a híres ’67-es úton’ című számot Renáta nevű szerelméhez írta. Szerettem azt a kislányt, mert tudom, hogy nagyon sok szeretetet adott a fiamnak. Nem akarom, hogy a fiam zenésztársai Republic néven folytassák tovább a zenélést” – szögezte le.

„A fiam jószívű volt, hitt abban, hogy mindent meg kell osztani egyenlő arányban. Ő írta a dalok többségét, de mindenkivel megosztott mindent. Ahogy mindig a szegények, az elesettek pártján volt, úgy pártolta a zenésztársait is. De nélküle nincs többé Republic” – folytatta a gyászoló édesanya.

Egyelőre nem szeretnénk ezzel kapcsolatban nyilatkozni. Az a biztos, hogy az elmúlt 23 év közös munkálkodásban telt el, és senki nem vitathatja el a zenészek jogát, hogy a saját közös alkotásai­kat a közönséggel megosszák. Az, hogy hogyan tovább, továbbra is kialakulatlan – nyilatkozta a Borsnak Abella Miklós menedzser.

Boros Csabának, a Republic vezetőjének határozott véleménye van a kialakult helyzetről: „Nem emlékszem, hogy 1990. február 23-án, pénteken, amikor megalapítottuk a Republicot, bármelyikünk anyukája és apukája jelen lett volna. Ahogy egyetlen családtagunk sem volt ott, amikor megírtuk a dalainkat, közösen meghangszereltük, felálltunk a színpadra, és előadtuk azokat. Miért ne játszanánk a közös dalainkat Republic néven?” – mondta Boros Csaba, majd hozzátette: „Számunkra Cipő családját a két lánya, Petra és Réka, valamint a felesége, Bódi Zsuzsi jelenti.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik