Szórakozás

A történelem legnagyobb kibertámadása zajlik

Világszerte érzékelhetően lelassult az internetes adatforgalom a "történelem legnagyobb kibertámadása" miatt - írja a BBC brit hírportál.

A támadást állítólag egy spam-ellenes csoport és egy weboldal szolgáltató vállalat között kirobbant ellenségeskedés váltotta ki.

A londoni és genfi székhelyű Spamhaus nonprofit szervezet email szolgáltatóknak nyújt segítséget a levélszemét kiszűréséhez. A Spamhaus nemrégiben felvette “fekete listájára” a holland Cyberbunker webszolgáltató szervereinek a címét is. A Cyberbunker saját állítása szerint pedofil pornográfiával és terrorizmussal kapcsolatos taralom kivételével bármilyen témával foglalkozó weboldalaknak otthont ad szerverein.

Egy, magát a Cyberbunker szóvivőjeként azonosító személy BBC-hez eljuttatott üzenetében azzal vádolta meg a Spamhaust, hogy visszaél pozíciójával és nem lenne szabad megengedni, hogy az döntse el “mi történhet az interneten és mi nem”. A Cyberbunker a BBC megkeresésére nem válaszolt.

A Spamhaus viszont azt állítja hogy a Cyberbunker kelet-európai és orosz bűnszervezetek támogatásával kibertámadást indított ellene. Steve Linford a Spamhaus igazgatója “példátlan méretűnek” nevezte a társaság ellen indított támadást. “Már több mint egy hete tart” – mutatott rá. “De még talpon vagyunk (…) mérnökeink emberfeletti erőfeszítéseket tesznek (…) egy ilyen támadás már mindenki mást leterített volna” – mondta.

Összehasonlításképpen nagyobb bankok weboldalait már másodpercenként 50 gigabites adatforgalommal is ki lehet szorítani az internetről, a Spamhaus elleni támadás viszont estenként elérte a másodpercenkénti 300 gigabites adatforgalmi mennyiséget is. Az igazgató a BBC-nek elmondta, hogy már öt ország kiberbiztonsági hatóságai vizsgálják a Spamhaus DNS (Domain Name System) szerverei ellen irányuló DDoS (Distributed Denial of Service) támadást, amelynek lényege, hogy célzott adatforgalommal próbálja elérhetetlenné tenni mások számára a szervereken bejegyzett címmel rendelkező weboldalakat.

A Spamhaus szolgáltatásai számos nagy internetes szolgáltató vállalat veszi igénybe, melyek közül többen a segítségére siettek a támadás kivédésében. Steve Linford elmodta, hogy például a Google is segítséget nyújt számára a “forgalom felvételében”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik