Szórakozás

Megszaporodtak a kárbejelentések a biztosítóknál a hétvégi hóvihar után

havazás (havazás, )
havazás (havazás, )

Megszaporodtak a kárbejelentések a biztosítóknál a hétvégi hóvihar után, a tömeges autóbalesetek és a viharkárok mellett gondot okoztak az áramkimaradások is.

A rendkívüli időjárás miatt nagyon sok településen napokig nem volt áramellátás, ami miatt leolvadtak a fagyasztók és a benne tárolt élelmiszerek megromlottak. Ezeket a károkat a biztosítók jellemzően abban az esetben térítik meg, ha a lakásbiztosítási szerződés tartalmazza az erre vonatkozó kiegészítést. Az ilyenkor szokásos elektromos szolgáltatói igazolás bemutatásától viszont a mostani rendkívüli helyzetre való tekintettel eltekintenek a biztosítók.

Az AEGON Magyarország Zrt.-hez hétfő délutánig közel 1300 kárbejelentés érkezett a hétvégi rendkívüli időjárással összefüggésben, a kárszakértők országszerte megkezdték a munkát – tájékoztatta a társaság kedden az MTI-t.

A vagyonbiztosítási bejelentések mintegy négyötöde viharkár, de sok bejelentés érkezett a megromlott élelmiszerek miatt is. A közúti balesetekkel összefüggésben hozzávetőlegesen ötven esetben fordultak az ügyfelek a biztosítóhoz, a legtöbb bejelentés a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra érkezett.

A társasághoz az ország minden pontjáról érkeztek bejelentések, a legtöbb Vas, Zala, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Pest, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megyéből.

Az Allianzhoz vasárnap estig közel 500, időjárással összefüggő kárbejelentés érkezett, de társaság arra számít, hogy a bejelentések száma a több ezret is elérheti. A károk döntő többsége viharkár és beázás, de fagyasztott élelmiszerszerek megromlása miatt is kapott bejelentéseket a társaság. Az ingatlanokban keletkezett kár mértéke meghaladhatja a 100 millió forintot.

Területileg a legtöbb kár Vas, Somogy, Győr-Sopron,Veszprém, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkezett az Allianzhoz.

Az Allianz arra is felhívja a lakóingatlan tulajdonosok figyelmét, hogy az olvadás megindulása előtt vizsgálják meg a padlástereket, mert az ott összegyűlt porhó eltávolításával és a tetőfedés ellenőrzésével jelentős beázási károkat előzhetnek meg.

A Generalihoz is folyamatosan érkeznek a hóviharral kapcsolatos vagyon és gépjármű kárbejelentések. A társaság megtéríti a viharos erejű szél által a tetőhéjazat alá befújt csapadék – hó, porhó, eső – által okozott beázási károkat. A kárszakértők megvizsgálják a tető állapotát és a vihar közrehatását, utóbbit akkor is figyelembe veszik a kártérítés meghatározásánál, ha a tetőn nincs látható nyoma a viharnak – írják az MTI-hez eljuttatott közleményükben.
Eddig 3000 vagyonkár-bejelentés érkezett a hóviharok miatt a Generali Biztosítóhoz, elsősorban Szabolcs, Borsod-Abaúj-Zemplén és Győr-Moson-Sopron megyéből. A károk összértéke hozzávetőleg 250 millió forint.

A legtöbb, mintegy 2500 bejelentés vihar-, további 300 tető-, míg közel 200 a fagyasztott élelmiszerek megromlásából adódó károkra vonatkozik.

Járműkárokból eddig 175-öt jelentettek a biztosítónak, közel 100 millió forint értékben. A járművek jelentős része, mintegy 20-30 százaléka totálkáros. A biztosító körülbelül kétszáz gépjármű kárbejelentésre számít még a héten, mivel sok elszállított gépjármű rendőrségi tárolókban, illetve szervizekben vár a bejelentésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik