Szórakozás

Jobb lesz az agyműködés a szerelemtől

Javítja az agyi funkciókat, megvéd az elbutulástól és a koncentrálásban is segít, ha szerelmesek vagyunk és rendszeresen össze is bújunk a párunkkal - írja a Házipatika.com.

Az olasz kutatók által végzett kutatásból kiderült: a szerelmeseknek több idegszála alakul ki a memória és a tanulás agyi területén, mint a magányosoknak, ráadásul a kognitív képességeik is jobbak. Érdekes megállapítás, hogy minél régebb óta van együtt egy pár, annál jobban lelassul ez az idegi fejlődés.

A rendszeres nemi életnek is pozitív hatása van az agyműködésre – ezt már amerikai szakemberek állítják állatkísérletek alapján. Hím patkányokat két csoportra osztottak, az egyik csoportba tartozó állatok naponta élhettek nemi életet két héten keresztül, míg a többieknek csak egyetlen alkalom volt engedélyezett a két hétben. Az első csoportba tartozó állatoknak nemcsak új idegsejtjei képződtek, de a káros stresszhormonok szintje is alacsonyabb volt a szervezetükben.

Ráadásul a rendszeres szeretkezéseknek “agyvédő” hatása is van, és akár a demencia ellen is védelmet nyújthat, ha gyakran bújunk ágyba a partnerünkkel. “A szeretkezés hatására felpezsdül a vérkeringés, így az agyba is több, oxigéndús vér jut. MRI-felvételek pedig azt bizonyítják, hogy orgazmus ideje alatt a neuronok is aktívabbak” – mondta Barry Komisaruk pszichológus, a szex és az idegrendszer összefüggéseinek kutatója. 

A szex hatására emellett megnő bizonyos hormonok szintje a testben, amelyek hozzájárulnak a koncentrálóképesség javulásához, a stressz csökkentéséhez és ezek hatására az alvás minősége is javul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik