Szórakozás

Aszteroida száguldott el mellettünk szombat este

A 2013 ET kódjellel ellátott, 140 méter hosszú égitest 950 ezer kilométerre száguldott el a Földtől szombat este, majd 27 680 kilométerre közelítette meg a Földet a DA14-es kódjelű aszteroida is.

Háztömbnyi nagyságú aszteroida száguldott el szombat este a Föld közelében, de a csillagászok csak néhány napja fedezték fel a hatalmas sebességgel közeledő kisbolygót.

A csupán hat napja felfedezet, 2013 ET kódjellel ellátott, 140 méter hosszú égitest 950 ezer kilométerre száguldott el a Földtől óránkénti 42 ezer kilométeres sebességgel, greenwichi idő szerint este fél kilenckor.

Patrick Paolucci NASA-csillagász szerint az aszteroida mintegy 2-2,5-szer nagyobb távolságra haladt el a Földtől, mint amilyen messze van tőle a Hold, de űrbeli léptékben ez mégis meglehetősen közelinek számít. “De ami a legfélelmetesebb ebben, az az, hogy nem is tudtunk róla” – mondta Paolucci.

Az aszteroida nyolcszor nagyobb volt annál a meteornál, amely darabjai február 15-én a Földbe csapódtak Cseljabinszk közelében. A 2013 ET becsapódás esetén eltörölhetett volna a Föld felszínéről egy nagyvárost.

Ugyanaznap, szombaton száguldott el a Föld közelében egy kisebb, DA14-es kódjelű aszteroida is. A kisbolygó 27 680 kilométerre közelítette meg a Földet, közelebb volt hozzá, mint a bolygónk körül keringő távközlési és meteorológiai műholdak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik