Szórakozás

Ötvenezer rubelt fizetett a felbujtó a Bolsoj-igazgató elleni támadásért

A felbujtó ötvenezer rubelt fizetett a Szergej Filin, a Bolsoj balett-társulatának művészeti igazgatója elleni támadásért.

Pavel Dmitricsenkót, a moszkvai Nagyszínház szólótáncosát, Jurij Zaruckijt, a feltételezett elkövetőt és Andrej Lipatovot, aki Zaruckijt a helyszínre szállította, kedden állította elő a rendőrség a moszkvai Nagyszínház balettigazgatója elleni támadás gyanújával. A férfiak szerda reggelre beismerő vallomást tettek. Dmitricsenko elmondta, hogy ő rendelte meg a támadást, de állítása szerint nem ilyen mértékben akart bosszút állni Filinen.

Sajtóhírek szerint a Hattyúk tavának gonosza és a Rettegett Iván szerepéből ismert Dmitricsenko élettársa, Anzselina Voroncova – ugyancsak a Bolsoj szólótáncosa – miatt keveredett konfliktusba a balett-társulat 42 éves művészeti igazgatójával. A támadás közvetlen kiváltó oka állítólag az volt, hogy Filin megtagadta a Hattyúk tavának főszerepét Voroncovától.
A Lifenews orosz hírportál értesülése szerint a szólótáncos azt vallotta, hogy csak rá akart ijeszteni a balettigazgatóra. Úgy képzelte, hogy elég lesz, ha megverik Filint. 
A moszkvai Taganszkij kerületi bíróság csütörtökön dönt arról, hogy elrendeli-e a nagy felháborodást keltő januári merénylet gyanúsítottjainak letartóztatását. 
Időközben Szergej Filin felesége nyilatkozott a Komszomolszkaja Pravda című orosz napilapnak és azt mondta, hogy férje szerint több embernek van köze az ellene elkövetett merénylethez, mint ahányat őrizetbe vettek. Remélik, hogy a rendőrség a támadás mögött álló valamennyi szereplő kilétét felfedi – nyilatkozta Marija Prorvics. 
A gyanúsítottakat 12 évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti. A Nagyszínház pedig közölte, hogy Pavel Dmitricsenko már nem táncolhat jövő szombaton a Csipkerózsika című balettben. 
Szergej Filint, a Bolsoj balett-társulatának művészeti igazgatóját január 17-én egy maszkos támadó késő este kénsavval fröcskölte le lakása előtt. A 42 éves egykor világhírű balett-táncos harmadfokú égési sérüléseket szenvedett arcán, és a látása is veszélybe került. 
A balettigazgató jelenleg Németországban rehabilitációs kezelésen vesz részt. Orvosai szerint valószínűleg visszanyeri annyira látását, hogy ismét elláthatja majd feladatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik