Szórakozás

Elveszítheti a fogát, aki dohányzik

Azok a menopauzán átesett nők, akik dohányoztak, sokkal nagyobb eséllyel veszíthetik el fogukat, mint azok, akik soha nem cigarettáztak.

A Buffalo OsteoPerio Study című nagyszabású kutatásban 1106 nőt vizsgáltak, hogy feltárják a fogvesztés okait a menopauzán átesett, dohányos nőkben. A dohányzást már régóta összefüggésbe hozzák a szakértők a fogvesztéssel, de a menopauzán átesett nők különösebb nagyobb mértékű fogvesztést tapasztalnak, mint férfi kortársaik. “Alaposabb szájápolásuk és gyakoribb fogászati szűrővizsgálataik ellenére a változó koron átesett nők általában nagyobb mértékű fogvesztést tapasztalnak, mint a férfiak” – számolt be Xiaodan Mai. “Kutatásunkban a dohányzásra, mint lehetséges tényezőre voltunk kíváncsiak.”

“A periodontális betegség okozta fogvesztés gyakori állapot a menopauzán átesett nők körében, ami súlyosan befolyásolja étkezésüket, fizikai megjelenésüket, és általános életminőségüket” – állítja Mai. “Ez egy újabb ok a nőknek arra, hogy leszokjanak a dohányzásról.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik