Szórakozás

Arcunk az éveink tükre – Mit tehetünk a ráncok ellen?

A ráncokat lehet szeretni és nem szeretni, viszont előbb-utóbb mindenki arcán nyomot hagynak az évek.

Mit kell tennünk azért, hogy minél tovább megőrizhessünk fiatalos külsőnket – azaz, pont olyan idősnek látszódjunk, mint ahány évesnek érezzük magunkat! A bőr öregedése elkerülhetetlen biológiai folyamat, ennek megállításáért – a tudomány mai állása szerint – nem nagyon tehetünk semmit. Az öregedést azonban le lehet lassítani, és a bőr fiatalságát sokáig meg lehet őrizni. Ehhez azonban érdemes betartani néhány alapszabályt – olvasható a HáziPatika cikkében.

A szervezet belső öregedésére nem tudunk hatni. Ez mindenkinél bekövetkező, elkerülhetetlen folyamat, melynek gyorsaságát, intenzitását többek között a génjeink határozzák meg. Ha tehát szeretnénk mindent megtenni, hogy az arcunk sokáig fiatal maradjon, nézzük meg a szüleinket, nagyszüleinket: az, hogy ők milyen gyorsan öregednek, mennyire ráncosak, segíthet előrejelezni, hogy a saját bőrünk milyen állapotban lesz húsz, harminc év múlva.

A külső hatások miatt bekövetkezett öregedésért, ráncosodásért azonban már mi magunk és az életmódunk a felelős. Bizonyos környezeti tényezők felgyorsíthatják, mások pedig inkább lelassítják a bőr állapotában bekövetkező változásokat.

Az idő előtti öregedésben nagy szerepe van a napfénynek, a táplálkozásnak, a dohányzásnak, a testmozgásnak, sőt még annak is, hogy milyen pózban alszunk. A közhelyesnek számító jó tanácsokat a bőrünk érdekében is érdemes betartani: az egészséges életmód, a cigarettáról való leszokás, a fényvédő krémek rendszeres használata sokat segíthet abban, hogy az arcunk fiatalságát minél tovább megőrizzük.

Ismerjük meg a ráncainkat! Ahhoz, hogy a ráncokkal hatékonyan fel tudjuk venni a harcot, ismernünk kell azok “természetét” is. A szakemberek statikus és dinamikus ráncosodást különböztetnek meg. Az első az idő múlása miatt kialakuló bőrproblémákra utal: az öregedés miatt a bőr elveszíti feszességét, egyre alacsonyabb lesz a kollagéntartalma, szárazabbá és érzékenyebbé válhat.

Tovább a cikk folytatására!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik