Szórakozás

Radics Gigi tovább versenyezhet A Dalban

radics-gigi(210x140)(2).jpg (radics gigi)
radics-gigi(210x140)(2).jpg (radics gigi)

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap döntése szerint tovább versenyezhet az Eurovíziós Dalfesztiválon  Radics Gigi.

A Dal című verseny döntőjét szombaton tartják, Radics Gigi egyike annak a nyolc előadónak, aki bejutott a fináléba. Az énekesnő által előadott dallal kapcsolatban sajtóhírekben felmerült, hogy egy román énekesnő, Paula Seling Timpul című számáról koppinthatták.

Az MTVA az elmúlt 48 órában szakértő bevonásával alaposan kivizsgálta az ügyet, és Radics Gigi további versenyzése mellett döntött.

„Az MTVA által felkért zenei szakértő, Victor Máté állásfoglalása és a román énekesnő menedzsmentjének véleménye alapján az MTVA és A Dal zsűrije azt a döntést hozta, hogy a Radics Gigi által előadott Úgy fáj című dal továbbra is versenyben marad” – olvasható a közleményben.

„A két dal szerkezete, kompozíciós felépítése, hangszerelése nem mutat semmi hasonlóságot. Hasonlóság csak egyetlen elemben fedezhető fel, a refrén első négy ütemének dallamában. Szándékos másolást semmiképp sem feltételeznék, mivel mindösszesen 3, illetve 4 hangot használó, igen egyszerű, patronszerű motívumokról van szó. Ilyen kevés hang esetében – különösen egy ilyen, zenei közhelyeket szívesen használó műfajban – a hasonló fordulatok születésének matematikai valószínűsége is hatványozott” – írta véleményében Victor Máté.


(Fotó: TV2)

A zeneszerző szerint  ilyen dallamok könnyen megszülethetnek bárkinek az agyában anélkül, hogy a szerzők ismernék egymás munkásságát. S mivel a hasonlóság mindössze két ütemben – s annak ismétlésében – érzékelhető, és mivel azon belül is vannak azért eltérések, a dolgot a véletlennek tulajdonítja.

Az MTVA állásfoglalást kért az Eurovíziós Dalfesztivált megrendező EBU-tól is, azaz az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségétől is, de onnan azt a választ kapta, hogy nem foglalkoznak a helyi versenyekkel, az országosválogatókkal, csak azokkal a dalokkal, amelyeket hivatalosan is nevez egy-egy ország.

A Dal című showműsor szombati döntőjében nyolc produkciót láthat a közönség: előadja dalát Kállay-Saunders András, Rácz Gergő, Cserpes Laura, Keresztes Ildikó, Vastag Tamás, Radics Gigi, ByeAlex, valamint az Agárdi Szilvia-Pál Dénes duó. A Dal győztese képviseli Magyarországot az idei, 58. Eurovíziós Dalfesztiválon május 14. és 18. között a svédországi Malmőben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik