Szórakozás

Ne féljünk a Naptól!

Négy szervezet fogott össze, hogy felhívják a D-vitamin fontosságára a figyelmet. Ennek a hormonnak ugyanis nemcsak a csontritkulás megelőzésében van fontos szerepe, de még a daganatok és a szívroham megelőzésében is.

Február 21-én második alkalommal tartották meg a D-vitamin napot, amelyen négy szervezet – a budapesti Tűzoltó Utcai Gyermekklinika, a Magyar Védőnők Egyesülete, a Magyar Osteoporozis és Ostrearhológiai Társaság, valamint a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület – szándéknyilatkozatot írt alá. Ennek értelmében a saját területükön támogatják a D-vitaminnal és annak pótlásával kapcsolatos információk terjesztését, a hiány okozta súlyos népegészségügyi következmények visszaszorítását – hangsúlyozta sajtótájékoztatón dr. Szekeres László, a MOOT elnöke.

Mindez azért különösen fontos, mert Magyarországon nagyon magas a D-vitaminhiányban szenvedők aránya, amely nemcsak csontritkuláshoz, hanem számos más betegség kialakulásához vezet.

Mint dr. Takács István kifejtette, a D-vitamin valójában nem is vitamin, hanem egy hormon előanyaga, amely a bőrben képződik az UV-B sugárzás hatására. Azért különösen jelentős, mert a szervezetben minden sejttípusban tud aktiválódni, azaz helyben hat: szabályozza a kalcium-anyagcserét és a sejtszaporodást.

A szakértő hangsúlyozta, Magyarországon október vége és március között nagyon kevés a napsütéses órák száma és így az UV-B sugárzás is, amelynek hatására a D-vitamin-készletek (amelyet egyébként hat hétig tárol szervezetünk) kifogynak és D-vitaminhiány alakul ki.

A cikk folytatás a Házipatika.com -on olvasható

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik