Szórakozás

Észak-Korea: Engedje meg, hogy összhangba hozzuk haját a szocialista életmóddal!

Az igazi észak-koreai divat: a nők tizennyolcféle frizura közül választhatnak (legalábbis erre „ösztönzik” őket), míg a férfiaknak csupán tíz „divatos” fazon javasolt.

Nem igazán láthatunk észak-koreai nőket Jennifer Aniston hajjal. Ez azért van, mert bizarr kampány ösztönzi őket arra, a világ legnagyobb konformista országában, hogy a hivatalosan megszabott tizennyolc hajstílusból válasszanak. A hajválaszték tehát nem túl nagy: lehet dauerolt, vagy enyhén hullámos-adta hírül a Dailymail.

Cutting edge: North Korean women have a choice of 18 officially sanctioned haircuts which have been approved by officials wanting to clamp down on western influences

A különbség a hajadon és a férjezett nőknél jelentős lehet. Hajlamosak elítélni azt a nőt, aki már házas, de még mindig „játékos”, hosszú hajat visel.  A szabálykövető magatartás szerint, a férjezett nőknek rövid hajat kell hordaniuk, míg a hajadon lányoknál viszonylag lazább a megkötés. A férfiakra is vonatkoznak a szabályok: nekik 15 naponta kell látogatást tenniük a borbélynál.

Fashionable: Men should keep their hair shorter than five centimeters and have it cut every 15 days

Még 2005-ben indult útjára az észak-koreai állami televízióban a „Hozzuk összhangba hajunkat a szocialista életstílussal!” című bizonyára nagysikerű műsor.

A TV show rejtett kamerás csapatokat küldött “lázadó” észak-koreaiakat fogni. Olyan lázadókat, akik megsértik a szigorú szocialista frizura kódot.

A szocialista hajviseleteknek természetesen megvan a miértje. Olyan meglepő érvekkel álltak elő a hivatalos szervek, miszerint a „hosszú haj korlátozza az agy energiaáramlását” vagy „egészségügyi okokból nem javallt a hosszú haj”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik