Szórakozás

Teltház a szegedi fegyházban

borton(210x140)(7).jpg (börtön, )
borton(210x140)(7).jpg (börtön, )

A szegedi Csillag börtönben közel 200 életfogytiglanra ítélt rabotőriznek. A számukra kijelölt körletek megteltek, de hol őrizzék az új életfogytosokat?

Míg 1983-ban Magyarországon „csak” 95 életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt lakott börtönrácsok mögött, ez a szám 1993 elérte a 155-öt, 2003-ra pedig 173-at – tudtam meg abból az előadásból, amit tavaly novemberben egy börtönügyekkel foglalkozó konferencián dr. Kiszely Pál dandártábornok tartott. A jelenleg alkalmazott gyakorlat szerint a később még feltételesen szabadságra engedhető életfogytiglanra ítéltek valamint azok, akiket a bíróság tényleges életfogytiglanra ítélt (TÉSZ) ítéletük végrehajtására kijelölt intézet a szegedi Csillag.  Már ez a tény is felkeltette érdeklődésemet: vajon meddig birkózhat meg sikeresen ezzel a feladattal az 1885-ben átadott, és korszerűnek még véletlenül sem nevezhető fegyház.

Merre tovább életfogytiglan?

 

Mivel a helyzet nem változott, egyre kegyetlenebb bűncselekményekről szólnak a híradások, ennek megfelelően egyre súlyosabb büntetéseket szabnak ki a bíróságok.   A Szegedi Fegyház és Börtön parancsnoka, a legfrissebb adatok birtokában azt is megírta később „Merre tovább magyar életfogytiglan?” című tanulmányában, hogy a Csillagban ez év elején 194 életfogytosra vigyáznak, miközben az országban összesen 246 olyan fogvatartott szerepel a büntetés-végrehajtás statisztikájában, akit jogerősen életfogytiglanra ítélt a bíróság.

Megdöbbentő szám? Valóban az. Ám legalább ennyire elgondolkodtató az a tény, hogy a Csillagban, ahol 1110 a férőhelyek szám napjainkban több mint 1500 elítéltet tartanak fogva, vagyis a börtön leterheltsége 162,2 százalékos. Ugyanakkor a Csillag Mars téri tömbje nem bővíthető, vagyis számos problémát vet fel a zsúfoltság, és az hosszabb időre elítéltek egyre nagyobb száma. És ne feledjük, immár az Alaptörvényben szerepel a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés, ami több mint húsz embert fosztott meg attól a reménytől, hogy valaha is szabadulhat a fegyház falai mögül. Közülük 21 TÉSZ-es a Csillagban él, és ha a tendencia folytatódik, hamarosan harmincnál, néhány év múlva pedig negyvennél is több TÉSZ-esre kell  vigyázni.

 

Egyre kockázatosabb az őrzés

Vagyis nem csupán több rabot kell őrizni, de ez az őrzés egyre kockázatosabb is lett, hiszen mind többen élnek olyanok a Csillagban, akik, mivel súlyosabb büntetést már úgysem kaphatnak, minden kockázat nélkül tervezhetnek szökést, netán ölhetnek rabtársat vagy fegyőrt.

Ennek elkerülését is szolgálja – természetesen a szigorú őrzés mellett – mindaz a program, amit a fogvatartottaknak biztosít a Csillag. Lehetőség szerint mindenki kap munkát, nyitva áll a tanulás lehetősége az összes elítélt előtt, könyvtár, szakkörök, művészeti csoportok oldják a feszültséget, kínálja a rácsok mögött lassan múló idő tartalmas kitöltését. Ám a börtönkomplexum zsúfoltsága ennek is határt szab, holott egyre több rab szeretne élni, például a kézműves munkára épülő szakköröket.

De mi lehet a megoldás? – veti fel tanulmányában dr. Kiszely Pál.

A HSR (Hosszúidő Speciális Rezsim) körletet – amit éppen azért építettek, hogy a TÉSZ-eseket teljesen elzárják még a fegyháztól is, vagyis börtön legyen a börtönben – nem töltheti be ezt a funkcióját, hiszen máris betelt. Ezért a jövőben egy olyan felkészítő részleget kellene itt kialakítani, amelyből az arra érdemes rab a nyitottabb körletekbe költözhet át. Erre korábban is volt már példa, öt TÉSZ-es már most is nyitottabb körletben él, munkát végez a Nagyfa-Alföld Kft.-ben, egy pedig iskolai tanulmányokat folytat. A börtön parancsnoka úgy véli, hogy a HSR körlet biztonsági intézkedéseinek szigorán is lehetne csökkenteni, természetesen a fokozatosság elvét és a biztonságos őrzés követelményeit betartva. A jövőben egy olyan szakpszichológusi rendszert is szeretnének kidolgozni, ami a befogadástól az esetleges szabadulásig nyomon követné az életfogytiglanra ítéltet.

 

Új börtöntömb – talán Szegeden?

Persze csak a Csillag vezetése nem tudja megoldani az életfogytiglanra ítéltek elhelyezését és őrzését – derül ki a tanulmányból. És ezt jól látja a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának vezetése is, amely javaslatot készített a Csillag fegyházának tehermentesítésére. Ez alapján már az idén lehetőség nyílik arra, hogy hosszú időre elítélteket más börtönökbe költöztessenek át, köztük akár TÉSZ-esek is átkerülhetnek más fegyintézetbe. Erre a sátoraljaújhelyi fegyházat jelölnék ki, ahol részükre – a szegedi minta alapján – egy HSR körletet alakítanának ki. Ez a gyors, mielőbbi meg oldást szolgálná.

Hosszabb távon viszont mindenképp szükség lesz egy olyan új körletrész kialakítására a Budapesti Fegyház és Börtönbe, ahol az életfogytosok biztonságos őrzése megoldott. De az sem elképzelhetetlen, hogy egy olyan börtönrészleg épüljön meg hazánkban, amely már kifejezetten az életfogytiglanra ítéltek befogadását szolgálná. Hogy hol? Ez még a jövő titka, de nem kizárt, hogy a legsúlyosabb bűnöket elkövetők őrzésében hatalmas tapasztalatokra szert tett szegedi bévések gazdagodnának egy újabb objektummal. Vagyis a Mars térre néző Csillag I., és a Dorozsmai úton álló Csillag II. mellé felépülne a Csillag III. is – vázolt fel egy lehetséges börtönjövőt tanulmányában dr. Kiszely Pál dandártábornok.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik