Szórakozás

Andy Warhol műveit árverezik online

Andy Warhol sztárportréit, vizeletfestményét, híres konzervdobozát árverezi el a Christie's aukciósház online. Így bárki számára megvásárolhatóak a pop-art egyik legismertebb művészének munkái.

Andy Warhol híres és kevésbé ismert műveit bocsátja árverésre a Christie’s aukciós ház az Andy Warhol Alapítvánnyal közösen, február 26 és március 5 között. A világ összes pontjáról licitálhatnak, ugyanis az egész vásár lebonyolítása az interneten történik. Céljuk, hogy a befolyó pénzből támogassák a „nehéz helyzetben lévő művészközösséget”.

A legdrágább kikiáltási árral rendelkező darab egy Campbell’s csirkés-rizses leveskonzerv. Az 1928-1987 között élt pop-art stílusban alkotó művész egyik leghíresebb kollekciójának korai darabja 70 ezer dollárról (kb. 15 millió forint) indul. Az aukciós ház korábban 2006-ban 12 millió dollárért adott el ugyanebből a témából, egy 1962-es, nagyon korai változatot, melynek árával akkor rekordot döntött.


A kollekció egyik darabja (1968) (nem ezt árverezik)
Forrás: http://arthistory.about.com

Az önportrék mellett több hírességet ábrázoló alkotása is megvásárolható. Így a fiatal, félmeztelen Sylvester Stallone, a mosolygós Steven Spielberg, Kína karakteres vezetője, Mao Ce-tung és Tony Bennett énekes képe is.

Egyik legtöbbet érő műve egy vizeletfestmény, melyet 1978-ban készített. A sorozattá szélesedett darabok elkészítéséhez– Bob Colacello önéletrajzíró szerint– a barátait kérte fel. Még azt is nézte, ki-milyen vitaminokat szed, mivel azok különböző színeket váltottak ki a vászonra érve.

Mindezen munkákat a Christie’s feltette mindenki számára a honlapjára. Ennek révén bárki megismerheti Andy Warhol kevésbé ismert munkáit anélkül, hogy vásárolna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik