Szórakozás

Viva Verdi! flash mob Vásárhelyen

Egy közös nagy Viva VERDI! kiáltásra várják a hódmezővásárhelyiBessenyei Ferenc Művelődési Központhoz minden idők egyik legnagyobboperaszerzőjének tisztelőit és László Boldizsár operaénekes rajongóit.

Avillámcsődületre február 21-én, csütörtökön 12.30-kor kerül sor a BFMK előtt; ez lesz a 2013-as nemzetközi Verdi év magyarországi megnyitója is egyben.

Kétszáz éve, 1813-ban született Giuseppe Verdi minden idők egyik legnagyobboperaszerzője, a szabadság és a szerelem elhivatott művésze. A Traviata, aMacbeth, a Nabucco, az Aida, a Trubadúr és a Requiem alkotója előtt emlékévveltiszteleg a világ, amelyhez Magyarországon a László Boldizsár vezetésével,operaénekesekből alakult Classic Club Singers együttes is csatlakozott.

Verdi neve kimagasló zenei életművén túl a szabadsággal és az olasz egységgelis egybeforrott. Történelmi operáiban – először a Nabucco-ban – más népekés bibliai történetek formájában fogalmazta meg a „risorgimento” gondolatát.Verdi éltetése különleges jelentéssel bírt az 1850-es években: azokban az itáliaifejedelemségekben és az osztrák tartományokban, ahol tilos volt az olasz egységhangoztatása, az emberek a közismert és népszerű zeneszerző, Giuseppe Verdinevéből faragtak betűszót: „Viva V.E.R.D.I.”. A Viva Vittorio Emmanuele Ré d’Italiakiáltással a hatóságokat kijátszva jelezték az olaszok, hogy II. Viktor Emánuelszárd–piemonti királyt egész Itália királyának tekintik. E momentumot idézik megvillámcsődülettel Hódmezővásárhelyen holnap délelőtt a BFMK-nál; a szervezőkígérik, ha elég hangosan harsan fel az Éljen Verdi kiáltás, akkor a Maestro istiszteletét teszi…

A 2013-as Verdi-év hazai nyitányaként, klasszikus opera slágerek szvinges-jazzesős bemutatóját tartja Hódmezővásárhelyen a Classic Club Singers együttes február23-án, szombaton este hét órakor a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

László Boldizsár a Cotton Club Singers alapítója operaénekes művésztársaivalközösen a Verdi bicentenáriumra hozta létre vadonatúj koncertműsorát. A zeneianyag eddig nem hallott formában, szving-jazz hangszerelésekben mutatja be Verdileghíresebb operaáriáit, duettjeit, quartettjeit. Ezen dalok, áriák a hét főből állóKeresztapák zenekar kíséretében szólalnak meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik