Szórakozás

Duplázódott a szifiliszesek száma

Ritka, hogy nemibeteg megelőző szűrésre jelentkeznek a betegek. Általában azért keresik fel a páciensek a rendelést, mert már valamilyen problémájuk van.

Csongrád megyében 34 HIV-fertőzöttet tartanak nyilván, ez azonban csupán a bejelentett, kiszűrt eseteket jelenti. Vélhetően ennél több beteg van, ám ha nem mennek el szűrésre, nem derül ki róluk. Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb, 2012. negyedik negyedévi jelentésében az szerepel, hogy megyénkben október és december között 5 új szifiliszes, 7 chlamydiás és 7 új tripperes beteget találtak. Ez a tavalyi év előző időszakához képest nálunk is növekedést jelent: a szifiliszes esetek például megduplázódtak.

Több magánrendelés mellett ilyen Szegeden a Kálvin téri Bőr- és Nemibeteg Gondozóban működő STD centrum is. Igaz, a szakrendelést vezető Gaál Magdolna tapasztalatai szerint az a ritkább, hogy megelőző szűrésre jelentkeznek. Általában azért keresik fel a páciensek őket, mert már valamilyen problémájuk van.

– Tény, hogy az utóbbi időben megnövekedett a forgalmunk: havonta 300-400 betegünk van. Ám ez nemcsak azt jelentheti, hogy több a nemi beteg, hanem azt is, hogy a rendelésünkről többen tudnak – fogalmazott az adjunktus. – Bár több mint 10 éve létezik, mégis sokan még mindig urológushoz vagy nőgyógyászhoz fordulnak panaszaikkal. Természetesen a panaszokon ők is tudnak segíteni, de bizonyos esetekben az STD centrum diagnosztikában többet tud nyújtani-mondja a doktornő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik