Szórakozás

A veszprémi nőktől még a föld is megremegett

"Az ezer éves város ezerarcú asszonyai is" csatlakoztak az Egymilliárd nő ébredéséhez. Veszprémben a Balaton Plaza adott helyet a Veszprémi Nők Kerekasztala szervezésében zajló programnak.

A One Billion Rising- amely magyarul az Egymilliárd Nő Ébredése nevet kapta – globális figyelemfelhívó akció: tiltakozás a nőket sújtó erőszak ellen, amely a világon minden harmadik nőt ér élete során. A Föld lakosságára lebontva ez éppen egymilliárd nő – értük táncoltak február 14-én Magyarország több településén és a világ több mint 200 országában.

A különböző országok háborús övezeteinek áldozatai gyakran ártatlan civilek, nők és gyermekek- olvasható a  Veszprémi Nők Kerekasztala közleményében.

Az erőszakos cselekedeteknek leginkább a nők az áldozatai, hiszen nem csak háború, hanem béke idején is számtalan atrocitás éri őket. A nők elleni erőszaknak évezredes hagyományai vannak. Miért?

  • A Földön minden harmadik nőt megerőszakolnak vagy megvernek életében.
  • A nemi erőszak hosszú ideje háborús taktika konfliktusok idején vagy azt követően minden nemzetközi és nemzeti háborús zónában.
  • Az Egészségügyi Világszervezet szerint Kanadában, Izraelben, Dél-Afrikában és az Egyesült Államokban a meggyilkolt nők 40-70 százalékát partnerük öli meg. Kolumbiában minden hatodik napon öl meg egy nőt aktuális vagy korábbi partnere.
  • Becslések szerint évente 500 ezer és 2 millió közé esik azok száma, akik emberkereskedők zsákmányául esnek. Ezek az emberek prostitúcióra, kényszermunkára vagy rabszolgamunkára kényszerülnek. Ezek között a nők és lányok aránya 80 százalékos.

Ezen a napon közel egyazon időpontban – a táncot önkéntes oktatóktól, helyileg szervezett próbákon, vagy önállóan, videóról elsajátítva – ugyanazt a globális koreográfiát adták elő ugyanarra a dalra (Break the Chain) gyerekek és idősek, nők és férfiak, metropoliszokban és eldugott hegyi falvakban élők, egészségesek és kerekesszékesek (akik számára a koreográfiának külön változata készült), politikai vezetők és hajléktalanok, heterók és leszbikusok – mindenki, aki egyetértett a küzdelem céljával.

A mozgalom a globális sisterhoodot feltételezi, azaz a Föld másik felén élő nő problémája a mi problémánk is. “Ezt nem csak a női szolidaritás, az együttérzés eszméje mondatja velünk, hanem az a tény is, hogy a nyugati társadalmakban is jelen vannak az erőszaknak ugyanazon formái, mint a harmadik világ országaiban, legfeljebb az arányok térnek el”-írja a Nőkért.hu.

Többek között Veszprém is csatlakozott a flashmobhoz. A női jogok, emberi jogok, így a nők elleni jogsértés emberijogi sértés. Követeljük a nők elleni erőszak megfékezésére irányuló politikai akarat kinyilvánítását – hangzott el a rendezvényen. “Hisszük, hogy a királynék városában értékalapú társadalom működik, és fellépünk az erőszak minden formája ellen” – tartalmazta egyebek mellett a petíció-adta hírül a Vehir.hu.

“Elkezdődött a Földön egy nagy változás,amelynek Magyarország is részese lehetett. Miért? Mert voltak, akik cselekedtek. A változás mi magunk vagyunk. Folytassuk!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik