Szórakozás

Ön kiszúrná a furcsaságot ezen a CT-felvételen?

Pszichológiai felmérésnek vetettek alá néhány radiológust - az eredmények elgondolkodtatóak.

Trafton Drew és kollégái arra voltak kíváncsiak, hogy a szakemberek mekkora eséllyel szúrnak ki olyan részleteket egy-egy CT-felvételen, amire nem számítottak. A kísérlet nem más célt szolgált, mint hogy igazolják, ha konkrét elváltozást keresnek a felvételeken, más, egyéb, esetleg nagyon is feltűnő jelenség felett átsiklanak. Így volt ez a CT-felvételekre szkennelt gorilla képével is, amit a vizsgált radiológusok 83 százaléka nem szúrt ki- írja a HáziPatika.

Ön kiszúrná a furcsaságot ezen a CT-felvételen? Tesztelje!

A kísérlet során a bostoni Brigham and Women’s Hospital pszichológuscsapata 24 röntgenorvosnak adta ki azt a feladatot, hogy öt páciens CT-felvételeit nézzék át, daganatos elváltozások után kutatva. A gyakorlatban ez nem igényel néhány percnél többet.

A “csíny” a következő volt: négy beteg felvételeit változtatás, manipulálás nélkül mutatták meg a radiológusoknak, de az ötödik páciens tüdejéről készült 239 kép közül ötre rászkenneltek egy-egy gorillát. A figura átlátszósága egyre erősödött a felvételeken, majd elhalványult. A teszt eredményei hozták a papírformát, illetve a korábbi kísérletek szerinti formaságot: 24 résztvevőből négyen vették észre gorillát, pedig többségük hosszabb ideig is szemlélte a figurát.

A kutatás vezetője később még 25, orvosi képzettséggel nem rendelkező felnőttel is elvégezte a tesztet, közülük nem akadt olyan, akinek szemet szúrt volna a gorilla a felvételek között. A jelenség nem más, mint a szelektív vakság iskolapéldája.

A cikk folytatásáért kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik