Szórakozás

Sokkal károsabb az elektromos cigi?

e-cigi (elektromos cigaretta, )
e-cigi (elektromos cigaretta, )

Sokan azt gondolják, hogy az elektromos cigaretta egészségesebb, mint az igazi. A kutatók most ez elektromos cigi káros hatásaira figyelmeztetnek.

Az elemmel működő, valódi cigarettához hasonló formájú eszköz fűtőszála a nikotint tartalmazó folyadékot belélegezhető párává alakítja át. Ez az igazi dohányzáshoz hasonló érzést kelt, de a gyártók szerint mentes a cigaretta kátrányában lévő rákkeltő vegyületektől – írja a HáziPatika.

A nikotinoldat párásításához szükséges propilén-glikol az eszköz patronjának közel 90 százalékát teszi ki. Ez a vegyület az e-cigarettát vizsgáló dr. Elisabeth Pott, a kölni Szövetségi Egészségügyi Központ igazgatója szerint a légzőszervrendszer akut irritációját okozhatja.

Az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) 2009-ben az elektromos cigaretták patronjainak elemzésekor az etanol és a glicerin mellett nyomokban rákkeltő nitrozamint mutatott ki több gyártó termékében. Az e-cigarettát gyártók azonban azt állítják, hogy a nitrozamin a valódi cigarettában sokkal nagyobb koncentrációban fordul elő.

Tovább a teljes cikkre!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik