Szórakozás

Magyar Csernobil: Szellemváros a Balatonnál

Elhagyatott épületek, bozótos utcák, igazi szellemváros fekszik a Veszprém melletti Szentkirályszabadja közelében.

Szentkirályszabadja, a Balaton partja közelében fekvő település főként repülőteréről és egykori katonai bázisáról lehet ismert az olvasók számára. A repülőtér a mai napig üzemel, ám a mellette lévő laktanya több mint 20 éve elhagyatott. A hátborzongató halott „város” leginkább az atomkatasztrófa súlytotta ukrán Pripjaty városra hasonlít.

Az interneten temérdek fotó és videófelvétel található erről a misztikus helyről. A Győr24 meg nem erősített információi szerint a lepusztult laktanya iránt nemrég egy angol filmstáb is érdeklődött, akik katasztrófafilmet akartak forgatni. A filmezés azonban csak terv maradt.

Nem csoda, hogy megihletett egy filmes rendezőt a helyszín! A lerobbant városrész egy az egyben hasonlít a fent említett csernobili városkára. A „szovjet stílusú” laktanyát a 60-as években építették. Orosz és ukrán katonák szolgáltak a támaszponton, s szinte saját szubkultúrát alakítottak ki. Külön iskola, óvoda, mozi és boltok is tartoztak a laktanyavároshoz.

A Szovjetúnió felbomlása idején azonban egyre több katona és családja hagyta el a szolgálati helyet, így az 1990-es évek elejére szinte teljesen lakatlanná vált a környék. Mostanra a természet is visszavette, ami az övé: bokrok, bozótok, fás területek és gaz lepte el az egykori szovjet városkát. Az otthagyott holmik többségét már elvitték a fosztogatók. Így vált a repülőtéri laktanya az évek során szellemvárossá.

A Szellemvárosok.hu weboldal rengeteg érdekes képet közöl a helyszínről és annak épületeiről. Kattintson ide, és járja be a „szellemvárost”!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik