Szórakozás

Gyógynövényekkel és fűszerekkel a láz ellen

Az influenzás megbetegedések kellemetlen velejárója a láz. Bizonyos fokig normális jelenségről van szó, mégis, ha 38 fok fölé emelkedik, lázcsillapításra van szükség.

A természet patikája rengeteg olyan gyógynövénnyel bővelkedik, ami izzasztó, lázcsillapító hatású. Az ókorban a halhatatlanság növényeként tisztelt orvosi zsálya gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatása miatt a legtöbb láz elleni teakeverék egyik fő összetevője. Emellett a torokgyulladással járó betegségeket is kiválóan gyógyítja. A fekete bodzából készített tea nemcsak az immunrendszer erősítésére szolgál, hanem kiváló izzasztó hatásának köszönhetően elismert lázcsillapító is. Köhögéscsillapító és nyákoldó hatása miatt a megfázásos megbetegedések kiváló ellenszere. A hársfa talán az egyik legismertebb meghűlés elleni gyógynövény. Főzete elősegíti az izzadást, ezzel segítve a láz megszüntetését.

Nem is gondolnánk, hogy a konyhapolcon megbúvó fűszereink közül milyen sok képes a láz csillapítására. A magyar konyha kihagyhatatlan fűszernövénye, a majoránna nemcsak a csirkés ételeket dobja fel, hanem kiváló gyulladásgátló és lázcsillapító hatással bír, továbbá az erős és száraz köhögést is gyógyítja. A bazsalikom, az olasz ízek kedvelőinek fűszere fájdalomcsillapító, görcsoldó és gyulladáscsökkentő tulajdonsága mellett ugyancsak segíti a láz csillapítását. A kínai konyha elképzelhetetlen gyömbér és koriander nélkül. Nos, e két fűszer hathatós segítséget nyújt akkor is, ha magasra szökik a lázunk.

Az írás teljes terjedelmében a Házipatika.com oldalon olvasható

Ajánlott videó

Olvasói sztorik