Szórakozás

Íme, Damu börtönkarácsonya

damu roland (damu roland, )
damu roland (damu roland, )

A bejgliről és a töltött káposztáról idén karácsonykor sem kell lemondania Damu Rolandnak, ám azt biztosan nem szerettei körében, hanem a rácsok mögött fogyaszthatja majd el. Ez meg ugyebár a legfinomabb étel élvezeti értékét is nagyban csökkenti.

Az már biztos, hogy az egykori sorozatsztár a szeretet ünnepén kénytelen lesz zárkatársaira pazarolni túlcsorduló érzéseit, ugyanis a törvények értelmében kimenőt vagy szabadságot nem kaphat. Az otthoni gyertyagyújtásra csak akkor lenne lehetősége, ha büntetésének legalább a felét letöltötte volna, attól azonban még nagyon messze van. Ugyanakkor rokonai – csak úgy, mint másokhoz – vélhetően bemehetnek majd hozzá is látogatóba, de a rácsok mögötti romantikázás mégsem egyenértékű a kandalló előtti összebújós narancsillatú szentestével.

A börtönökben egyébként a karácsony szent dolognak számít, már csak azért is, mert a hétköznapok monotonitását megtörik az ünnepi programok, adományok meg a karácsonyi menü. Még karácsonyfát is állítanak a közösségi helyiségekben, a zárkacsarnokokban vagy a könyvtárakban. Minden börtönben szerveznek adventi, karácsonyi műsort, amelyeket az elítéltek adnak elő, de arra is akad példa, hogy külső helyszíneken, idősek otthonában, állami gondozott gyermekeknek, vagy fogyatékkal élők intézeteiben mutatják be kis programjukat a fogvatartottak. Azt, hogy Damura melyik szerepet osztották a karácsonyi műsorban, a börtön illetékesei nem árulhatják el, ugyanis erre is ugyanolyan titoktartás vonatkozik, mint arra, mikor köhög vagy éppen minek örül, milyen gondok gyötrik. És ha még az ünnepi menü vagy a karácsonyfa sem vigasztalna meg valakit, akkor ott van a mise, ami karácsonykor a börtönben is elmaradhatatlan.

Ám nem csak a fogvatartottak kapnak ajándékot, ők is rendszeresen ajánlanak fel általuk gyűjtött adományt, főként tartós élelmiszereket a rászorulókat támogató alapítványoknak. Amennyiben a bentlakó magatartásával, munkájával kiérdemelte, jutalomként pluszcsomagot vagy beszélőt biztosíthatnak a számára. Ha Damu jó fiú volt, ez rá is ugyanúgy vonatkozik, mint újonnan szerzett ismerőseire.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik