Szórakozás

Felakasztották a kutyáikat – elmarasztalást kaptak

Felakasztotta majd egy kútba dobta egy harkakötönyi férfi és az élettársa két kutyáját. Mindkettőjüket jogerősen elmarasztalta a Kiskunhalasi Városi Bíróság.

A kegyetlen állatkínzást a vádlottak volt alkalmazottja is végignézte, segítenie kellett a tetemek eltüntetésében. Később ő értesítette a Halasi Állatvédőrséget.

Komoly felháborodást váltott ki az eset tavasszal, amikor történt az eset a Harkakötönytől nem messze lévő tanyán. A 69 éves gazda két kutyáját akasztott fel egy fára, majd az élettársával egy közeli romos tanya udvarán zsákba kötözve egy kiszáradt kútba dobták. A szerencsétlen állatok hosszú percekig tartó haláltusáját végignézte a gazda alkalmazottja is, akinek elmondása szerint segítenie kellett a tetemek eltüntetésében. Az udvari kisegítőként dolgozó asszony csak másnap, merte értesíteni a halasi állatvédőröket a történtekről.

A halasi tűzoltók hozták a kút mélyéből a felszínre az elpusztult kutyák tetemeit, mindkettő nyakán még ott volt a hurok, amivel felakasztották őket. Később a hatósági állatorvos vizsgálata is megállapította, hogy az állatok halálát fulladás okozta.

A kiskunmajsai rendőrösön előállított állatkínzással gyanúsított 69 éves férfi 60 éves élettársa beismerő vallomást tettek. A halasi bíróság tárgyalás mellőzésével, gyorsított eljárásban vizsgálta az ügyet, azóta jogerős határozat született. A bíróság nem szabott ki büntetést, de megállapította a vádlottak bűnösségét, a férfit három év, míg a nőt 2 év próbára bocsátotta. Vagyis, ha ezen az időn belül ismét összeütközésbe kerülnek a törvénnyel, akkor az állatkínzásért is kiszabják rájuk a büntetést.

Az állatvédők tiszteletben tartják a bíróság döntését, ugyanakkor túlságosan enyhének tartják a határozatot. Megítélésük szerint végre alkalmazni kellene az elmúlt években szigorított Büntető Törvénykönyv ide vonatkozó részét, amely szerint egy ilyen bűncselekményért akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható az állatkínzás elkövetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik